kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Aromatyczny duszony filet z indyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drób można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Oto prosty przepis na duszonego fileta z indyka. Tak przygotowane mięso jest soczyste i bardzo smaczne, a co najważniejsze wykonanie potrawy nie jest czasochłonne.

Aromatyczny duszony filet z indyka

Składniki:

Aromatyczny duszony filet z indyka

 

  • filet z indyka 1-1,20 kg
  • przyprawa do mięs
  • 1/5 margaryna (około 50 g)
  • cebula

 

  • sos:
  • 2 łyżki mąki
  • kostka mięsna
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa kucharek

Sposób przygotowania:

Aromatyczny duszony filet z indyka
Filet z indyka umyć i osuszyć, następnie położyć na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć z każdej strony, a gdy się przyrumieni dodać posiekaną cebulę oraz przyprawę do drobiu. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykrywką. Gdy woda wyparuje, odwrócić mięso na drugą stronę, oprószyć przyprawą i znów dusić. Należy pilnować czy woda nie wyparowała, jeśli tak należy uzupełnić płyn.

2. Gdy mięso będzie miękkie pokroić go w plastry, a z pozostałego wywaru zrobić sos, doprawiając go przyprawami oraz zagęszczając mąką rozmieszaną w szklance wody. Gotować 3-5 minut od czasu zagęszczenia wywaru mąką.