aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Filet z indyka pieczony ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i aromatyczna pieczeń w wersji lekkiej

Filet z indyka pieczony ze śliwkami

Składniki:

Filet z indyka pieczony ze śliwkami

 

  • 500g - 1kg filetu z piersi indyka (najlepiej w całości)
  • śliwki suszone
  • jarzynka lub vegeta, tymianek,majeranek lub inne wedle gustu np. zamiast vegety czosnek lub sól
  • odrobina oliwy z oliwek lub 50ml wody
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Filet z indyka pieczony ze śliwkami
W filecie nacinamy kieszeń, którą wypełniamy suszonymi śliwkami. Jeśli potrzeba, spinamy wykałaczkami. Jeśli filet jest jednak cienki, można go zwinąć na kształt pieroga i rónież użyć wykałaczek. Nacieramy filet przyprawami wedle uznania i można odstawić na ok. godzinę. Następnie możemy natrzeć delikatnie oliwą lub wlać do rękawa wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220st. Ja piekłam w tej temperaturze przez 30m., następnie zmniejszyłam temperaturę do 200st i po upływie 5m. otworzyłam rękaw i pozostawiłam na kolejne 5m. Mięso było miękkie i soczyste. Pozostały w worku sos własny można wykorzystać do obiadu, ja akurat się tego pozbywam. Upieczone mięso kroimy w grube plastry, ja podałam z kaszą gryczaną i sosem pieczeniowym.