SUPERPRZEPIS

Pierś z kurczaka faszerowana śliwką

  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pierś z kurczaka faszerowana śliwką

Filet z kurczaka z owocową nutką - podany z plasterkami marchewki

Składniki:

Pierś z kurczaka faszerowana śliwką

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • ok. 20 suszonych śliwek
  • 2 marchewki
  • olej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • zieleninka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka faszerowana śliwką
W każdej z piersi robimy kieszonkę - czyli po prostu otwór wzdłuż całej długości, starając się nie przedziurawić mięsa. Dobrze nadaje się do takich celów długi i wąski nóż. Oczywiście ostry.W owe kieszonki wkładamy po mniej więcej 5 śliwek. Wierzch mięsa smarujemy olejem oraz nacieramy przyprawami. Marchew obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki. Piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, obkładamy je plasterkami marchewki. Zalewamy danie gorącym bulionem. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy przyozdobione zieleniną.