lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Filet z kurczaka w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filet z kurczaka wychodzi bardzo soczysta i delikatny. Jest to świetna alternatywa dla zwykłych filetów w panierce.

Filet z kurczaka w cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet z kurczaka w cieście

 

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • sól pieprz
  • suszona natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • płatki chili

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w cieście
Filety myjemy, osuszamy. Odcinamy błony a fileta przecinamy wzdłuż. Lekko rozbijamy tłuczkiem. 
Z reszty składników robimy ciasto naleśnikowe. 

Filety wkładamy do ciasta, dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa w cieście. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety z każdej strony na złoty kolor.  
Filet z kurczaka w cieście
Filety smażymy z obu stron na złoty kolor
Filet z kurczaka w cieście
Do ciasta dodajemy natkę, czosnek i płatki chili