Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1425]

Kotlety z boczku w cieście ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kotlety smakują rewelacyjnie. Ciasto wychodzi przepyszne. Boczek można zastąpić innym rodzajem mięsa, np. filetem z kurczaka, karkówką czy schabem.

Kotlety z boczku w cieście ziołowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety z boczku w cieście ziołowym

  • 3 średniej wielkości grubsze plastry boczku
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki wody gazowanej (lub zwykłej + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej)
  • 2 czubate łyżki maki pszennej
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duża szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • mąka do panierowania

Sposób przygotowania:

Kotlety z boczku w cieście ziołowym
Plastry boczku należy delikatnie rozbić i lekko oprószyć solą oraz pieprzem. Zrobić to z oby stron. Wszystkie składniki ciasta rozmieszać mikserem. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję.

Każdy plaster boczku dokładnie obtoczyć w mące i następnie w cieście.

Rozgrzać olej na patelni. Kotlety smażyć pod przykryciem z obu stron. 
Kotlety z boczku w cieście ziołowym