Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Risotto ze szparagami i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, kremowe risotto z zielonymi szparagami oraz kurkami, przygotowane na rosole to pomysł na obiad we włoskim stylu.

Risotto ze szparagami i kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto ze szparagami i kurkami

 

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami i kurkami
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła, wrzucamy cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i dodajemy do cebuli (główki szparagów zostawiamy na później).

Dodajemy również oczyszczone i pokrojone na kawałki kurki. Mieszamy, dodajemy tymianek oraz sól i smażymy przez około 3 minuty. 

Dodajemy ryż, mieszamy i przesmażamy przez minutę. Następnie podlewamy gorącym rosołem i dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Często mieszamy i uzupełniamy odparowujący rosół, wlewając płyn małymi porcjami, po jednej chochelce. 

Dodajemy główki szparagów i dusimy jeszcze około 10 minut, do momentu, aż ryż będzie miał kremową konsystencję. 

Dodajemy łyżkę masła oraz parmezan starty na tarce. Mieszamy i doprawiamy do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Risotto ze szparagami i kurkami
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Łodygi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i dodajemy do cebuli (główki szparagów zostawiamy na później).
Risotto ze szparagami i kurkami
Dodajemy również oczyszczone i pokrojone na kawałki kurki.
Risotto ze szparagami i kurkami
Dodajemy ryż, mieszamy i przesmażamy przez minutę.
Risotto ze szparagami i kurkami
Następnie podlewamy gorącym rosołem i dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut.