VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w podwójnym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smak rewelacyjny! Panierowany w cieście naleśnikowym filet z kurczaka otulony pieczarkami i serem w dodatkowej warstwie ciasta.

Kurczak w podwójnym cieście

Składniki:

Kurczak w podwójnym cieście

 

  • Kurczak w cieście naleśnikowym:
  • 400 g filetu z kurczaka
  • Pieprz
  • 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pikantnego kurczaka
  • Dodatkowo:
  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera
  • Keczup
  • Przyprawa do grilla
  • Ciasto II:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody

Sposób przygotowania:

Kurczak w podwójnym cieście

ETAP 1:

Kurczak w podwójnym cieście
Marynowanie kurczaka w cieście naleśnikowym

Filet z kurczaka kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i przyprawa do gyrosa. W osobnej misce mieszamy mleko, mąkę, keczup, jajko i przyprawę do pikantnego kurczaka. Do ciasta przekładamy kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny.

ETAP 2:

Kurczak w podwójnym cieście
Kurczaka smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

Po tym czasie smażymy kurczaka na rumiano na rozgrzanej patelni. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej ciasta. Filety osaczamy na papierowym ręczniku.

ETAP 3:

Kurczak w podwójnym cieście
Zagniatamy drożdżowe ciasto, odstawiamy do wyrośniecia

Pieczarki kroimy w plasterki, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przygotowujemy drugie ciasto. W misce mieszamy mąkę pszenną, sól, cukier i olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, przelewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Kurczak w podwójnym cieście
Z ciasta wycinamy prostokąty i każdy smarujemy keczupem i przyprawą do grilla

Po wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży placek i wycinamy prostokąty o wymiarach 20*15 cm. Każdy smarujemy keczupem, posypujemy przyprawą do grilla.

ETAP 5:

Kurczak w podwójnym cieście
Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser

Na każdym płacie układamy kurczaka, pieczarki i ser.

ETAP 6:

Kurczak w podwójnym cieście
Całość zwijamy w rulon i pieczemy w rozgrzanym do 210*C piekarniku

Zwijamy w rulon, nacinamy u góry w poprzek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210*C przez 15 minut.