Sposób przygotowania:
Kuraczak po chińsku z ryżem
Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso nacieramy imbirem. Podpiekamy na patelni na biały kolor i odstawiamy z ognia. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody - około 1/5 szklanki, wsypujemy mieszankę warzyw do potraw chińskich i dusimy na małym ogniu - do całkowitego wygotowania się wody. W kolejnym garnku podpiekamy na oleju 2 ząbki czosnku. Kiedy będą miały złoty kolor, zasypujemy je ryżem i mieszamy. Pieczemy przez 3 minuty po czym zalewamy szklanką wody. Dorzucamy pół kostki rosołowej. Podczas gotowania ryżu nie mieszamy go już więcej. Czekamy, aż woda się wygotuje, po czym ryż znów zalewamy szklanką wody. Po kolejnym wygotowaniu wody, ryż mieszamy i delikatnie podpiekamy. Sos z kurczaka przygotowujemy ze szklanki wody. Dolewamy do niej kieliszek alkoholu, 2 łyżeczki brązowego cukru i łyżeczkę octu winnego lub octu ryżowego. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się wszystkich składników. Sos wlewamy do kurczaka i podgrzewamy na patelni - powinien zgęstnieć. Kurczaka podajemy na ryżu, zaś warzywa układamy obok.