światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kuraczak po chińsku z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak w sosie słodko kwaśnym to idealny pomysł na obiad.

Kuraczak po chińsku z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kuraczak po chińsku z ryżem

 

  • 1 filet z kurczaka
  • mieszanka warzyw chińskich z grzybami mun
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • 1 szklanka ryżu
  • pół kostki rosołowej
  • ocet winny lub ocet ryżowy - 1 łyżeczka
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 kieliszek mocnego alkoholu, np. wódki
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Kuraczak po chińsku z ryżem
Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Pokrojone mięso nacieramy imbirem. Podpiekamy na patelni na biały kolor i odstawiamy z ognia. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody - około 1/5 szklanki, wsypujemy mieszankę warzyw do potraw chińskich i dusimy na małym ogniu - do całkowitego wygotowania się wody. W kolejnym garnku podpiekamy na oleju 2 ząbki czosnku. Kiedy będą miały złoty kolor, zasypujemy je ryżem i mieszamy. Pieczemy przez 3 minuty po czym zalewamy szklanką wody. Dorzucamy pół kostki rosołowej. Podczas gotowania ryżu nie mieszamy go już więcej. Czekamy, aż woda się wygotuje, po czym ryż znów zalewamy szklanką wody. Po kolejnym wygotowaniu wody, ryż mieszamy i delikatnie podpiekamy. Sos z kurczaka przygotowujemy ze szklanki wody. Dolewamy do niej kieliszek alkoholu, 2 łyżeczki brązowego cukru i łyżeczkę octu winnego lub octu ryżowego. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się wszystkich składników. Sos wlewamy do kurczaka i podgrzewamy na patelni - powinien zgęstnieć. Kurczaka podajemy na ryżu, zaś warzywa układamy obok.
Kuraczak po chińsku z ryżem
Kurczaka kroimy w kostkę i nacieramy imbirem.
Kuraczak po chińsku z ryżem
Kurczaka podpiekamy na patelni na biały kolor. W tym czasie możemy przygotowywać także pozostałe składniki.
Kuraczak po chińsku z ryżem
Ryż najpierw podpiekamy, a dopiero później zalewamy wodą i gotujemy.
Kuraczak po chińsku z ryżem
Warzywa gotujemy na parze - na niewielkiej ilości wody.