Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Filet z kurczaka z botwinką, pomidorami i fetą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Botwinka pomału znika ze straganów, więc to ostatni moment aby przygotować te pyszne i proste filety z kurczaka podkreślone pomidorami i fetą, polecam.

Filet z kurczaka z botwinką, pomidorami i fetą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet z kurczaka z botwinką, pomidorami i fetą

 

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 opakowanie fety
  • 1 pęczek botwinki
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z botwinką, pomidorami i fetą
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy lekko solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy na złoty kolor filety z kurczaka.

Obsmażone filety odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej posiekany w drobną kostkę cebulę i czosnek.

Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej posiekaną botwinkę (liście i łodyżki ) – przesmażmy przez 3-4 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej przesmażone filety. Na każdym filecie kładziemy porcję przesmażonej botwinki, na niej układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, i posypujemy wierzch fetą.

Kotlety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Serwujemy np. z pieczonymi ziemniakami i ulubionymi surówkami.
Filet z kurczaka z botwinką, pomidorami i fetą
Oprószone solą i pieprzem filety przygotowane do smażenia
Filet z kurczaka z botwinką, pomidorami i fetą
Pokrojone i przygotowane do zapiekania warzywa
Filet z kurczaka z botwinką, pomidorami i fetą
Filety z kurczaka z fetą, pomidorami i botwinką przygotowane do pieczenia