BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Filety śledziowe musztardowo - korzenne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo smaczne śledzie w zalewie musztardowo - korzennej. Śledzie takie polecam na świąteczny stół a także na spotkania rodzinne jako pyszną przekąskę.

Filety śledziowe musztardowo - korzenne Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Filety śledziowe musztardowo - korzenne

 

  • Filety śledziowe 10 szt,
  • przyprawa korzenna do piernika 2 łyżeczki,
  • cebula 1 szt,
  • musztarda miodowa 3 łyżki,
  • cukier 1,5 - 2 łyżek,
  • olej według potrzeby,

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe musztardowo - korzenne
Filety śledziowe wymoczyć w mleku około 30 - 40 minut ( w zależności jak mocno są słone), 

Może być tak że w ogóle nie będzie trzeba moczyć. 

Następnie wyjąc i osaczyć , pokroić na mniejsze kawałki. 

Cebule obrać i pokroić w piórka a następnie sparzyć gorącą wodą i ułożyć na dnie słoika. 

Musztardę połączyć z olejem , dodać cukier oraz przyprawę korzenną i dokładnie wymieszać. 

Pokrojone śledzie ułożyć ciasno w słoiku , a następnie zalać zalewą musztardowo - korzenną z olejem. Zakręcić słoik i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu aby śledzie sie przegryzły. 

Śledzie zalać tak aby były przykryte olejem.
Filety śledziowe musztardowo - korzenne
Cebule obrać a następnie pokroi w piórka
Filety śledziowe musztardowo - korzenne
Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki
Filety śledziowe musztardowo - korzenne
Pokrojone śledzie ciasno ułożyć w czystym słoiku
Filety śledziowe musztardowo - korzenne
Olej wymieszać z musztardą dodac przyprawę do piernika oraz cukier
Filety śledziowe musztardowo - korzenne
Tak przygotowanym olejem z przyprawami zalewamy sledzie
Filety śledziowe musztardowo - korzenne
Gotowe przekładamy na półmisek i podajemy