Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filety śledziowe w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Filety śledziowe w zalewie z octem i cebulą są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam, smacznego.

Filety śledziowe w zalewie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety śledziowe w zalewie

 

  • 1/2 kg filetów solonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • marchewka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe w zalewie
Filety włożyć do wody i moczyć przez 2-3 godziny, pokroić na kawałki. Obraną marchewkę i cebulę pokroić, włożyć do wrzącej wody, wsypać 1 łyżeczkę cukru, zagotować i pozostawić na 1-2 minuty. Następnie osączyć, ostudzić. Wodę z octem, pieprzem, angielskim zielem i liściem laurowym zagotować, oziębić. Do zimnej zalewy wlać oliwę, wymieszać. Przygotowane śledzie wymieszać z cebulą i zalewą, przełożyć do słoika, pozostawić na 1-2 doby.  
Filety śledziowe w zalewie
Obraną cebulę i marchewkę pokroić i blanszować
Filety śledziowe w zalewie
Wodę z octem i przyprawami zagotować ostudzić wymieszać z oliwą
Filety śledziowe w zalewie
Wymoczone filety pokroić i włożyć do miski
Filety śledziowe w zalewie
Wymieszać z zimną marynatą i cebulą przełożyć do słoika