Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Filety śledziowe w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Niezwykle smaczne śledzie w sosie na bazie śmietany. Smakują rewelacyjnie. Można również do nich dodać jajko ugotowane na twardo i kwaśne jabłko starte na tarce o grubych oczkach.

Filety śledziowe w sosie śmietanowym

Składniki:

Filety śledziowe w sosie śmietanowym

śledź

  • 5-6 filetów śledziowych bez skóry + mleko do moczenia
  • 3 ogórki korniszone
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1-2 łyżki majonezu
  • cukier, pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki octu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe w sosie śmietanowym
Cebulę pokrojoną w piórka włożyć do garnka z gotującą się wodą. Woda powinna całkowicie pokryć cebulę. Wlać ocet, wsypać sól i dodać ziele angielskie z listkami laurowymi. Gotować do momentu aż cebula zmięknie. Następnie ją odcedzić i ostudzić.

Filety śledziowe uprzednio wymoczone w mleku pokroić w mniejsze kawałki. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać ogórki, cebulę, natkę pietruszki i dokładne wymieszać.

Śledzie zalać sosem i doprawić cukrem oraz pieprzem. Schłodzić w lodówce.

Tagi:

beza bezy