Sposób przygotowania:
Sałatka śledziowa z porem i żółtym serem
Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut w osolonej wodzie.
Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Pora dokładnie oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy je do dużej miski. Śledzie kroimy w dość sporą kostkę i wrzucamy do pora.
Dodajemy odsączony groszek oraz ogórki pokrojone w grubą kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do reszty składników. Dodajemy również obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.
Dodajemy majonez i oliwę. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem wstawiamy do lodówki, aby składniki się przegryzły.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez około 20 minut w osolonej wodzie.
Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Pora dokładnie oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy je do dużej miski. Śledzie kroimy w dość sporą kostkę i wrzucamy do pora.
Dodajemy odsączony groszek oraz ogórki pokrojone w grubą kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do reszty składników. Dodajemy również obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.
Dodajemy majonez i oliwę. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem wstawiamy do lodówki, aby składniki się przegryzły.