gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Filety u udźca kurczaka w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane filety z udźca kurczaka z pieczarkami podaję na obiad jako danie główne. (+ ziemniaki)

Filety u udźca kurczaka w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety u udźca kurczaka w sosie pieczarkowym

 

  • 650 gram fileta z udźca kurczaka
  • 700 gram pieczarek
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki wody
  • przyprawa do kurczaka
  • mąką ok.2 łyżki
  • 100 ml śmietanki 12%
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Filety u udźca kurczaka w sosie pieczarkowym
Pieczarki obieramy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy je solą oraz pieprzem i podsmażamy ok. 15 minut. Następnie wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy, aż pieczarki będą miękkie. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę i w razie potrzeby przyprawiamy sos. Filety z udźca rozbijamy trochę tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Następnie obtaczamy w mące. Smażymy przez chwilę z każdej strony . Podsmażone filety przekładamy do sosu pieczarkowego i całość dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Filety u udźca kurczaka w sosie pieczarkowym
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie.
Filety u udźca kurczaka w sosie pieczarkowym
Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy je solą oraz pieprzem i podsmażamy ok. 15 minut.
Filety u udźca kurczaka w sosie pieczarkowym
Filety z udźca rozbijamy trochę tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Filety u udźca kurczaka w sosie pieczarkowym
Następnie obtaczamy w mące. Smażymy przez chwilę z każdej strony.