Alicjaa

Alicjaa

Kucharz
[Przepisów: 5]

fIlety w krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gotowe filety są delikatne i mięciutkie

fIlety w krakersach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

fIlety w krakersach

 

  • 2 filety z kurczaka lub 1 filet podwójny
  • 1 litr maślanki
  • 1 paczka krakersów
  • przyprawa do ziemniaków
  • ziemniaki

Sposób przygotowania:

fIlety w krakersach
Filety z kurczaka myjemy. Kroimy w paski długości 2-3 cm, mięsa nie rozbijamy. Wkładamy do miski, zalewamy maślanką i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia odcedzamy filety na sicie. Krakersy kruszymy na drobne kawałeczki, doprawiamy przyprawą do ziemniaków. Paseczki kurczaka obtaczamy w tak przygotowanej panierce, a następnie układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Oskrobane ziemniaki kroimy w plasterki, posypujemy przyprawą oraz układamy na blasze. Pieczemy w 175 stopniach ok 30 minut, aż paski kurczaka nabiorą ładnego złocistego koloru.
fIlety w krakersach
Filety odcedzamy z maślanki na sicie.
fIlety w krakersach
Przygotowujemy panierkę z krakersów.
fIlety w krakersach
Mięso układamy dość ciasno na blasze.