kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Filety z kurczaka "jeże" pieczone w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię, gdy mięso drobiowe po przyrządzeniu nie jest suche. Filety przygotowane według tego przepisu są soczyste i pełne smaku, a swoim wyglądem przypominają jeże.

Filety z kurczaka "jeże" pieczone w rękawie

Składniki:

Filety z kurczaka "jeże" pieczone w rękawie

Marynata

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli

 

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 10 dag wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka "jeże" pieczone w rękawie
1. Z podanych składników przygotować marynatę do mięsa.

2. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić. Następnie włożyć do miski z marynatą na co najmniej dwie godziny.

3. Mięso lekko wytrzeć z nadmiaru marynaty. Naciąć około 10 razy każdy filet niezbyt głęboko, tworząc małe kieszonki. Boczek pokroić w słupki lub kostkę. Wkładać kawałki boczku do naciętych kieszonek, tak by lekko wystawały ponad mięsem.

4. Filety piec w rękawie wraz z pozostała marynatą około 1 godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia naciąć rękaw. Podawać z ziemniakami, np. pieczonymi i surówką.