pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Fish and chips

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tradycyjne angielskie danie?

Fish and chips Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fish and chips

 

Sposób przygotowania:

Fish and chips
Ziemniaki kroimy w słupki i wrzucamy do wody. Moczymy około 30 minut, po czym wodę odlewamy. Surowe frytki solimy. Smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odstawiamy do ocieknięcia oleju. Płatki kukurydziane ugniatamy w moździerzu. Dodajemy pestki chili i mieszamy. Jajko rozbijamy i mieszamy z pieprzem czarnym i solą do smaku. Filety rybne posypujemy imbirem z dwóch stron. Następnie maczamy w jajku i obtaczamy w płatach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju – można wykorzystać olej z wcześniej smażonych frytek. Gdy filety się mocno zarumienią wyjmujemy z patelni. Odsączamy olej i gotowe. Podajemy z frytkami, które możemy posypać przyprawa do ziemniaków. Smacznego.
Fish and chips
Grubo pokrojone ziemniaki moczymy w zimnej wodzie
Fish and chips
Smażymy je na złoty kolor na rozgrzanym oleju roślinnym
Fish and chips
Filety z morszczuka nacieramy mielonym imbirem
Fish and chips
Maczamy w jajku i panierujemy w płatkach kukurydzianych

Tagi:

jajko jajka