luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Flaczki wołowo-drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Flaki wołowo-drobiowe, to pyszna i pożywna potrawa. Moja w wersji bez zasmażki, więc mniej kaloryczna. Oczywiście, jak ktoś woli, może doprawić zasmażką . Obie wersje smakują wyśmienicie.

Flaczki wołowo-drobiowe

Składniki:

Flaczki wołowo-drobiowe

 

  • 1 kg flaka wołowego
  • 2-3 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 dag selera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki majeranku

 

Sposób przygotowania:

Flaczki wołowo-drobiowe
Flaka gotuję do miękkości, odcedzam, studze i kroję w paseczki. Oczyszczone i poszatkowane warzywa wrzucam na gotującą wodę wraz z oczyszczonymi udkami, zagotowuję, zmniejszam gaz i gotuję, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Mięso wyjmuję, oddzielan od kości i kroję w wąskie paseczki. Do wywaru jarzynowego dodjaę pokrojone udka i flaki. Wszystko gotuję na wolnym ogniu przez 20-30 min. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem i gotuję przez 5-10 min.