Sposób przygotowania:
Flaczki z kaczkiETAP 1:
Pierś z kaczki umieścić w garnku. Zalać zimną wodą i posolić. Zagotować, zebrać szumowiny. Warzywa obrać. Cebulę opalić. Warzywa dodać do garnka z mięsem. Dodać pieprz, ziele, liść i majeranek. Gotować ok. 2-3 godziny. Wyjąć warzywa i mięso. Rosół przecedzić. Wsypać przyprawę do flaków. Zagotować.
Mięso oddzielić od kości i skór i podzielić na małe kawałki. Marchewki i selera pokroić w kostkę. Dodać razem z mięsem do zupy. Zagotować.
Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i paprykę i wymieszać na jednolitą konsystencję. Dolać trochę zupy, wymieszać i przelać do garnka. Gotować jeszcze kilkanaście minut.
Podawać na gorąco z pieczywem.