halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Aromatyczne flaczki cielęce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Flaczki cielęce są delikatne w smaku. Warto przyrządzić i rozkoszować się smakiem. Jest to jedna z moich ulubionych zup.

Aromatyczne  flaczki cielęce

Składniki:

Aromatyczne flaczki cielęce

 

  • flaczki cielęce 1 kg
  • cielęcina z kością 30 dag
  • wołowina na rosół 30 dag
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 10 dag
  • cebula 2 sztuki
  • przyprawa do flaków 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • imbir 3 szczypty
  • tymianek 1 szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka 1 łyżka
  • olej 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Aromatyczne flaczki cielęce
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą 1,5 litra, gotować. Warzywa obrać umyć i dodać do mięsa gotować do miękkości . Flaczki wypłukać. Zalać wodą i gotować 10 minut, odcedzić.

Ponownie zalać gorącą wodą. Gdy będą al dente, odcedzić, ostudzić. Pokroić flaczki w paseczki. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć, ostudzić.

Do rosołu dodać pokrojone flaczki, doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do flaków, majerankiem, imbirem, tymiankiem. Mięso obrać od kości, pokroić i dodać do flaczków.

Zrobić zasmażkę z łyżki mąki oraz dwóch łyżek oleju. Zasmażkę rozprowadzić we flaczkach.