Sposób przygotowania:
Moje flaczki wołowe
Do garnka wstawić kości wołowo-drobiowe zlać wodą i gotowac na małym ogniu aby powstał aromatyczny mięsny wywar. Doprawic zielem, liściem oraz solą. W osobnym garnku nastawić wypłukane i oczyszczone flaki wołowe z dodatkiem soli. Gdy sie zagotują odlać wode i zmienić na nową także osoloną. Gotujemy tak długo aż jak się wezmie w dwa palce i sie ściśnie maja sie rozchodzić. Odlewamy z wody i dajemy do lekkiego ostudzenia. Warzywa obrać i pokroić w zapałkę. Flaki przestudzone kroimy w paseczki. Dajemy je do garnka oraz dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy przelanym przez sito wywarem z kości. Na patelnie dajemy pokrojona w kostkę sloninę oraz jedną cebulę i mąkę pszenną i podsmażamy na złoty kolor . Gdy zasmażka już dochodzi dodajemy do niej 1 łyżkę papryki mielonej i ściągamy z ognia. Gdy flaki się gotują z warzywami i jest już wszystko miękkie dodajemy zasmażkę. Doprawiamy pieprzem, gałką, majerankiem i maggi w płynie. Tak przygotowane flaki smakuja najlepiej jak są mocno gorące.