Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Flądra na skwareczkach :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wiele lat temu spotkałam się z taką flądrą nad morzem .Przepisu nie miałam - odtwarzałam na wyczucie - chyba wyszło bo fląderka pycha

Flądra na skwareczkach :

Składniki:

Flądra na skwareczkach :

 

  • 2 małe flądry
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku roztarte na miazgę z solą ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
  • sok z cytryny ( całej )
  • mąka do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Flądra na skwareczkach :
Flądry skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć. Posolić , posypać pieprzem.i roztartym czosnkiem ( jak używamy mini kostki czosnkowej to już nie solimy ). Oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ). Słoninę pokroić w drobną kosteczkę. i wytopić na skwarki na patelni. Zdjąć skwarki .Na rozgrzanym smalcu wytopionym ze słoniny usmażyć na rumiano z obu stron flądry ( w czasie smażenia poruszać patelnią by nie przywarły. Podawać z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką posypane podgrzanymi skwareczkami.
Bardzo mi smakuje taka smażona na słoninie ( zamiast na oleju ) flądra .