mr19871

mr19871

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Flaki po podlasku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast świerzych flaków możemy dodać kupcze mrożone.

Flaki po podlasku

Składniki:

Flaki po podlasku

 

  • 60 dag oczyszczonych flaków
  • 60 dag wołowiny z kością
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • gałka muszkatałowa
  • majeranek
  • sól,pieprz
  • 2 l wody

 

Sposób przygotowania:

Flaki po podlasku
Umyte flaki gotujemy z liściem laurowym do miękkości, odcedzamy kilka razy wymieniając wodę.Umytą wołowinę i obrane warzywa(oprócz czosnku) wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy 2 godz.Wywar odcedzić zalać nim flaki i gotujemy 20min.Dodajemy ugotowane warzywa pokrojone w kostkę i czosnek przecisnięty przez prasę.Doprawiamy do smaku gałką majerankiem,solą i pieprzem.