Sposób przygotowania:
Flaki po polsku
Porządnie oczyszczone i wymyte flaki zalać wrzątkiem, gotować 5-10 mm, osączyć na sitku, ponownie włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, posolić i gotować do miękkości (2-2,5 godz.), po czym wyjąć, ostudzić, pokroić w paseczki. Z mięsa, włoszczyzny, cebuli i korzeni ugotować rosół, następnie go przecedzić. Jarzyny oraz chude mięso z rosołu pokroić w paseczki i razem z flakami dodać do rosołu, zagotować, zagęścić białą zasmażką z masła i mąki. Najsmaczniejsze są flaki ugotowane poprzedniego dnia. Nazajutrz należy je tylko zagotować i przyprawić papryką, gałką i majerankiem. Tak przyrządzone flaki można podawać z pulpetami z wątróbki oraz z wyłożonym na osobnej miseczce star tym żółtym serem. 100g - 70 kcal
darek112
elutka