Flan gruszkowo-leśny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis autorstwa Piotra Murawskiego - Szefa kuchni marki Knorr - wspólnie modyfikowany podczas potyczek turniejowych

Flan gruszkowo-leśny

Składniki:

Flan gruszkowo-leśny

 

Sposób przygotowania:

Flan gruszkowo-leśny
Gruszki obrać, przekroić ugotować w czerwonym winie z dodatkiem goździka, miodu i cynamonu. Wyjąć, odciąć gniazda nasienne, pokroić w grube plastry. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody, dobrze wymieszać.  Laskę wanilii przekroić na pół wzdłuż, wydrapać nożykiem miękkie wnętrze (nasionka), dodać do śmietany.  Dosypać do śmietany cukru i ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ubić białka oddzielone od żółtek. Żelatynę podgrzać stale mieszając aż stanie się płynna. Wymieszać śmietanę, białka, mus gruszkowy na koniec powoli wlewać żelatynę ciągle mieszając. Podzielić mus na pół i przełożyć do osobnych naczyń. Do jednej części wmieszać owoce leśne, maliny lub truskawki. Oba musy ostudzić aż stężeje, dobrze wymieszać, odstawić jeszcze na chwilę do lodówki. Napełnić pierwszym musem rękaw cukierniczy - robić ozdobne piramidki (lub nakładać na małe salaterki łyżeczką, przybrać plastrami gruszki, następnie nałożyć drugą masę i zrobić drugą piramidkę. Ozdobić borówkami, listkami bazylii i pokropić octem balsamicznym.