Sposób przygotowania:
Focaccia z figami i camembertem
Przygotować zaczyn na ciasto. Do miseczki wkruszyć drożdże i dodać cukier a następnie połowę letniej wody. Wymieszać aż drożdze się rozpuszczą i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą i tymiankiem.
Dodać przygotowany wcześniej zaczyn, olej i resztę wody. Zagnieść ciasto. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować, ja rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x25.
Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut aby podrosło.
W tym czasie przygotować dodatki. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki a serek w trójkąty. Gdy ciasto podrośnie na cieście ułożyć pokrojone składniki, lekko wciskając je w ciasto.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni.
Lekko przestudzoną focaccię pokroić na kawałki i skropić olejem arachidowym. Można zajdać:)
Dodać przygotowany wcześniej zaczyn, olej i resztę wody. Zagnieść ciasto. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować, ja rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x25.
Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut aby podrosło.
W tym czasie przygotować dodatki. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki a serek w trójkąty. Gdy ciasto podrośnie na cieście ułożyć pokrojone składniki, lekko wciskając je w ciasto.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni.
Lekko przestudzoną focaccię pokroić na kawałki i skropić olejem arachidowym. Można zajdać:)