migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Focaccia z figami i camembertem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kolejna wersja pysznego puszystego placuszka. Tym razem z dodatkiem słodkich fig i serka camembert a dla smaku skropiona olejem arachidowym.

Focaccia z figami i camembertem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Focaccia z figami i camembertem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • 4 duże figi
  • 1 serek camembert

Sposób przygotowania:

Focaccia z figami i camembertem
Przygotować zaczyn na ciasto. Do miseczki wkruszyć drożdże i dodać cukier a następnie połowę letniej wody. Wymieszać aż drożdze się rozpuszczą i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą i tymiankiem.

Dodać przygotowany wcześniej zaczyn, olej i resztę wody. Zagnieść ciasto. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować, ja rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x25.

Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut aby podrosło.

W tym czasie przygotować dodatki. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki a serek w trójkąty. Gdy ciasto podrośnie na cieście ułożyć pokrojone składniki, lekko wciskając je w ciasto.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni.

Lekko przestudzoną focaccię pokroić na kawałki i skropić olejem arachidowym. Można zajdać:) 
Focaccia z figami i camembertem
W drugiej misce wymieszać makę z solą i tymiankiem.
Focaccia z figami i camembertem
Dodać przygotowany wcześniej zaczyn, olej i resztę wody. Zagnieśc ciasto.
Focaccia z figami i camembertem
Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki a serek w trójkąty.
Focaccia z figami i camembertem
Gdy ciasto podrośnie na cieście ułożyć pokrojone składniki, lekko wciskając je w ciasto.