Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Włoska Focaccia z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Focaccia z rozmarynem to idealna alternatywa dla wszystkich wielbicieli domowego pieczywa lekko znudzonych standardowymi chlebami i wypiekami.

Włoska Focaccia z rozmarynem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Włoska Focaccia z rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Włoska Focaccia z rozmarynem
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać sól z mąką. W drugiej, rozgniatając grudki palcami wymieszać wodę z drożdżami. Następnie drożdżową, ciepłą wodę wlać do mąki, dodać oliwę i porządnie wymieszać. Wyrabiać chwilę w misce tak by składniki połączyły się na tyle, by z ciasta stworzyć kulę. Kiedy będziemy mieli wyrobioną kulę przekładamy ją na posypaną mąką stolnicę i ponownie wyrabiamy. Tym razem powinno nam to zająć około 10 minut. Ciasto powinno być ugniatane, rozciągane, składane i ponownie wyrabiane. Na końcu powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk. Tak wyrobione ciasto polać lekko oliwą z oliwek, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować formę wykładając ją papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy starając się maksymalnie wygładzić i zaokrąglić brzegi. Przygotować niewielkie łodygi rozmarynu.Palcem robić dziury w cieście i wkładać w nie rozmaryn. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy focaccia podwoi swoją objętość poprawić rozmaryn, starając się by wepchnąć go możliwie najgłębiej w środek ciasta, by w ten sposób uniknąć jego przypalenia w trakcie pieczenia. Wierzch polać oliwą, można trochę posypać solą morską do smaku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
Włoska Focaccia z rozmarynem
Wyrośnięta focaccia przygotowana do pieczenia
Włoska Focaccia z rozmarynem
focaccia jeszcze przed drugim wyrastaniem
Włoska Focaccia z rozmarynem
Focaccia wyciągnięta z piekarnika, jeszcze w formie