Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Focaccia z salami i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Focaccia to rodzaj pieczywa z różnymi dodatkami wypiekanego we włoszech, ciasto nie wyrasta na zakwasie lecz na świeżych drożdżach.

Focaccia z salami i parmezanem

Składniki:

Focaccia z salami i parmezanem

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z salami i parmezanem
Drożdże utrzyj z cukrem, dodaj ciepłą wodę i mąkę, zaczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Miskę z zaczynem odstaw w ciepłe miejsce na 30min do wyrośnięcia. Do większej miski wsyp mąkę z solą, dodaj zaczyn i zagnieć, gdy ciasto się wstępnie połączy dolej oliwę i zacznij wgniatać ją w ciasto, gotowe ciasto rozwałkuj do pożądanej grubości i odstaw do wyrośnięcia na 20min. Po upieczeniu podawaj z wybranymi dodatkami i oliwą.

Tagi:

sałata