Sposób przygotowania:
Focaccia z cebulą
Z drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i połową szklanki ciepłej wody,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. Do mąki dajemy sól,oliwę ,podrośnięte drożdże,zagniatamy mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dodajemy resztę ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podrosło. Farsz: Cebulę obieramy,kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju,uważamy żeby za mocno nie zrumienić,następnie cebulę studzimy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę posmarowaną masłem o średnicy 23 cm.Nakładamy cebulę i oprószamy solą,pieprzem i ziołami. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.