wyjadacz

wyjadacz

Kucharz
[Przepisów: 10]

Fondue po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fondue po bretońsku podajemy z chlebem i jabłkami pokrojonymi w drobną kostkę i dodać posiekaną zieleninę.

Fondue po bretońsku

Składniki:

Fondue po bretońsku

 

  • 75 dag twarogu (bryndza)
  • 3 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Fondue po bretońsku
Rozgrzać twaróg w rondlu na małym ogniu, mieszając, aż masa stanie się gładka. W międzyczasie zagrzać mleko, zmieszane z mąką i dodać do twarogu. całość doprowadzić na wolnym ogniu do wrzenia, mieszając, gotować kilka minut. Przed podaniem dodać żółtka. Jeśli używa się bryndzy, doprawić całosć gałką muszkatołową.