Piszę się na ananasowe Wrociłam z miasta, bylam z kolezanką na piwie. Dopadl mnie glod na kostkę twarogu i chleb z szynką. A kebab w miescie kusił... Odpoczynek? Ja odpoczywam wsród garów, sama przyjemność i frajda
Miałam mieć dzisiaj wolne od garów,ale jednak naszła mnie ochota,żeby trochę po pichcić.A to efekt mojej dzisiejszej pracy :ananasowe pałeczki i bukiet warzyw z podrobami.
...i wtedy jak widze efekt na ekranie aparatu, od razu widze że prześwietlone to zmieniam na aparacie w opcji automatycznej na minus - czyli przyciemniam. A gdy wychodzi za ciemne to na +, czyli rozjaśniam obraz Obróbka zdjec w kompie nie jest konieczna. wystarczy poprobować zmmieniajac najprostsze ustawienia aparatu, oczywiście danie znów stygnie, ale co tam Często robię mnóstwo zdjęć jednego dania, w roznych oswietleniach , ujeciach i opcjach aparatu - ucze się., Zasypałamjuz nimi 2 komputery- wersje pelnorozmiarowe i zmniejszone. Gdy jest mocne słońce, to robie zdj w domu lub przyciemniam w opcjach aparatu ( u mnie to prawa strzałka z opcja +/- , obok klawisza głównego OK), tak dlugo aż efekt będzie zadowalający, zwyke to 2 - 3 próby
czasami właśnie te rady osoby uczącej się, razem z przykładami, są bardzo cenne bo dobrze tłumaczą co można zrobić dobrze a co źle
co do białego nakrycia stołu to czasami bywa ryzykowne bo przy dobrym świetle często robią prześwietlenia, za jasne miejsca...
thegrooba, może zastanowiłabyś się nad poprowadzeniem kącika porad na temat fotografii kulinarnej - jak dobrać tło, jak ułożyć potrawę, co ze światłem...Robisz piękne zdjęcia i wiele osób mogłoby się od Ciebie uczyć. Wiem, że dużo zależy od sprzętu, ale to często wymówka - ja już się piszę na lekcje
Hmm... to nie jest zły pomysł, choć nie jestem expertem, uczę się sama, na swoich błędach, nowe spostrzeżenia wcielam w życie i chętnie podzielę się tym co dostrzegłam Wtedy będziemy mogli sobie dawać wskazówki nawzajem. Może nowy wątek..?
Dzisiejszy obiad - skrzydełka z syropem klonowym i dżemem papaja - marakuja i kalafior do obiadu ( tu wykorzystałam nową miseczkę -, dzięki Siostra By było jak najwięcej światła, wystawiłam stolik na balkon i użyłam białych naczyń i białego obrusika aby oszukać tę szarą pogodę i by zdj. było "soczyste". Skrzydełka posmarowałam tuż przed fotką syropem klonowym za pomocą pędzelka.
co dzisiaj na obiad?
Obserwuj wątekOdp: co dzisiaj na obiad?
Wiatrak
Odp: co dzisiaj na obiad?
Sarenka
thegrooba
luna
thegrooba
Śliweczka
thegrooba
Pyza
co do białego nakrycia stołu to czasami bywa ryzykowne bo przy dobrym świetle często robią prześwietlenia, za jasne miejsca...
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
thegrooba
Hmm... to nie jest zły pomysł, choć nie jestem expertem, uczę się sama, na swoich błędach, nowe spostrzeżenia wcielam w życie i chętnie podzielę się tym co dostrzegłam
Dzisiejszy obiad - skrzydełka z syropem klonowym i dżemem papaja - marakuja i kalafior do obiadu ( tu wykorzystałam nową miseczkę -, dzięki Siostra
Wiatrak