ja się nie znam bardzo na greckiej kuchni. Nie wiedziałam na przykład że coś w stylu gyrosa podaje się u nich w picie z frytkami i sosem tzatziki. Wszystko na raz! Trochę to było problematyczne w spożyciu, ale pyszne. Nie wiem jak się nazywa ta przekąska. I jadłam jeszcze pierożki ze szpinakiem i fetą, w dziwnym kształcie, smażone na głębokim oleju, wiecie jak się nazywają?[/quote]
zapytam kolezanke o te pierozki bo juz nie pamiętam niektórych nazw a pitę z gyrosem i frytkami jadlam też ... jak dla mnie za ciężkie żarcie.
Evi napisał(a):
luna19 napisał(a):
figi wprost z drzewa nie wspominając pomarańczy ...
Granaty rosnące przy drogach jak u nas krzaczory ......................... Przepyszne kwaskowe Nieszpułki .. .........daktyle spadające z palm wprost pod nogi ..
oj sie objadlam a teraz mi zal .. ze tyle pysznosci zostawilam ..
TYlko ze jak sie tam ( i gdzie indziej ) "zostaje " dla ich pysznosci to potem brakuje ci zwyklego sernika, kwasnego jablka, kiszonego ogorka i bigosu.......
no fakt.. kiedy juz mialam dość pieczonego mięcha to je zamroziłam i skladalam do kupki. (pracując w restauracji nie musialam gotować bo dostawalam obiady do domu) No wiec kiedy juz sobie naskladalam mięska to kupilam w polskim sklepie kiszoną kapuste i ugotowalam bigos .. a serniczki na zimno robilam z jogurtu greckiego takiego na Tzatziki .z galaretkami byly pyszne . Jabłka byly tam fatalne wiec dalam sobie spokoj..
....... figi wprost z drzewa nie wspominając pomarańczy ...
Granaty rosnące przy drogach jak u nas krzaczory ......................... Przepyszne kwaskowe Nieszpułki .. .........daktyle spadające z palm wprost pod nogi ..
TYlko ze jak sie tam ( i gdzie indziej ) "zostaje " dla ich pysznosci to potem brakuje ci zwyklego sernika, kwasnego jablka, kiszonego ogorka i bigosu.......
zmieniono 2 razy (ostatnio 30 sie 2010 15:20 przez Evi)
ja się nie znam bardzo na greckiej kuchni. Nie wiedziałam na przykład że coś w stylu gyrosa podaje się u nich w picie z frytkami i sosem tzatziki. Wszystko na raz! Trochę to było problematyczne w spożyciu, ale pyszne. Nie wiem jak się nazywa ta przekąska. I jadłam jeszcze pierożki ze szpinakiem i fetą, w dziwnym kształcie, smażone na głębokim oleju, wiecie jak się nazywają?
i jeszcze greckie słodyyyyycze ... przewspaniale melisaki białe pianki z bakaliami orzeszkami i licho wie z czym jeszcze i te prażone wprost na ulicach (w mlutkich budkach) orzeszki i sezamki jeszcze cieplutkie .. pychota .. albo ciasto filo nadziewane bakaliami i oplywające miodem i pachnące cynamonem ... coś wspaniałego.. tesknie za tymi smakami ... moze jeszcze kiedys pojade ?
do tego owoce.. figi wprost z drzewa nie wspominając pomarańczy ...
Granaty rosnące przy drogach jak u nas krzaczory .. Przepyszne kwaskowe Nieszpułki .. takie jakby nasze mirabelki, odrobine wieksze, żółte ale z 3 ruwniusienkimi pestkami w środku, I daktyle spadające z palm wprost pod nogi ..
zmieniono 1 raz (ostatnio 25 sie 2010 10:17 przez luna19)
Greckie przysmaki
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Greckie przysmaki
Pablito
no proste film, miska oliwek jeszcze ser i najlepiej wino i heja
Odp: Odp: Odp: Greckie przysmaki
luna19
no wlasnie oliwki to przecież podstawa Greckiej kuchni
ja tam moge je jeść nawet same bez sałatki
Odp: Odp: Greckie przysmaki
Pablito
Sałatka grecka bez oliwek to nie sałatka grecka
luna19
o tak ciasta strasznie słodkie.. moze tez przez to takie odczucie ze przesolone powietrze... tez mialam takie wrażenie ..ze słodsze niż u nas..
Odp: Greckie przysmaki
anullka7
luna19
no fakt.. kiedy juz mialam dość pieczonego mięcha to je zamroziłam i skladalam do kupki. (pracując w restauracji nie musialam gotować bo dostawalam obiady do domu) No wiec kiedy juz sobie naskladalam mięska to kupilam w polskim sklepie kiszoną kapuste i ugotowalam bigos .. a serniczki na zimno robilam z jogurtu greckiego takiego na Tzatziki .z galaretkami byly pyszne . Jabłka byly tam fatalne wiec dalam sobie spokoj..
Odp: Odp: Odp: Greckie przysmaki
Evi
Evi
Demolition
luna19
do tego owoce.. figi wprost z drzewa nie wspominając pomarańczy ...
Granaty rosnące przy drogach jak u nas krzaczory .. Przepyszne kwaskowe Nieszpułki .. takie jakby nasze mirabelki, odrobine wieksze, żółte ale z 3 ruwniusienkimi pestkami w środku, I daktyle spadające z palm wprost pod nogi ..