Ja bez kawy nie funkcjonuję,jeśli rano nie wypiję porządnego kubasa mocnej parzochy to wszelkie funkcje życiowe we mnie zanikają..kiedy czajnik zagwiżdże wyłączam go i wsypuję dwie konkretne łychy kawy,woda musi moment odstać i dopiero zalewam..do tego płaska łyżeczka cukru i mleko,wtedy już wiem,że żyję co do "znikającej"(to moja prywatna nazwa kawy rozpuszczalnej)pijam ją owszem,ale np.do popicia kanapki
Przepyszny temat Kawa to moja jedyna używka z której nie zrezygnowałam nawet w ciąży i teraz też przy karmieniu nie jestem w stanie sobie jej odmówić najczęściej piję kawę z ekspresu bo najszybciej ale nie zapomnę nigdy zapachu i smaku świeżo zmielonej kawy u moich rodziców właśnie w takim mega buczącym młynku. Nie wiem czemu ale dawniej kawy miały bardzo silny aromat i smak jakiego dziś nie mają.
Uwielbiam kawę czarną bez żadnych dodatków jej zapach mogłabym nosić na sobie mmmmm
Odnawiam wątek bo chcialam pokazać Wam jak ja robię moją kawę i cappucino. Rady Buni co do mielenia kawy są wspaniałe. Najlepiej kupować kawę w ziarnach, przechowywać ją w zamknietym pojemniku (nawet w lodówce) i mielić ją tylko przed zaparzeniem.
Włożyłam trzy zdjecia.....wybaczcie nie moje, znalezione w internecie, bo moja mocca jest tak zużyta że jest mi wstyd pokazywać ją na forum ......ale z takiej kawa wychodzi najlepiej
Pierwsze zdjecie to klasyczna mocca z aluminium (to bardzo wazne). Kawa do niej nie powinna być zmielona zbyt miałko bo para z trudem przechodzi przez sitko.
Drugie zdjęcie to urządzenie do ubijania piany z mleka (zimnego lub ciepłego) To coś w rodzaju klasycznej maślniczki do wyrabiania masła....tylko w miniaturze.
Trzecie zdjęcie to spiralka na baterię ktora wibrując ubija mleko w garnuszku.
Jak widzicie nie potrzeba drogich i skomplikowanych maszyn aby samemu , w domu zrobic wspaniałe espresso czy cappucino.
zmieniono 4 razy (ostatnio 20 lut 2010 23:10 przez Evi)
Ta kawa "z garnka" to mocca preferowana przez Turkow i Grekow,bardzo mocna i aromatyczna.Ja pije kawe zaparzana przez filtr,bo jest lagodniejsza dla mojego zoladka,ale jest zawsze swiezo zmielona.Niedaleko ode mnie jest palarnia kawy,wiec pelnia szczescia.Nie maja moze zbyt wielkiego wyboru,ale wystarczajaco.Moja ulubiona to kawa z Panamy.
A z ta woda to macie racje - jej jakosc bardzo wplywa na jakosc naparu.
Z przyjemnością odświeżam watek parzenia kawy .Z kawą to jest tak jak z herbatą - zaparzona byle jak - smakuje byle jak .Trzeba zacząć od tego ,że nie powinno się kupować kawy mielonej - tylko ziarnistą i mielić sobie w domu .Jak już się nie da inaczej to tą mieloną trzymać w szczelnym nie przezroczystym słoiczku ( pudełku ) - bo wietrzeje .Przed zaparzeniem dobrze jest porcję zmielonej kawy wstawić na kilka minut do ciepłego ( wyłączonego ) piekarnika . Po zalaniu kawy wodą dobrze jest przykryć naczynie w którym parzymy i zostawić na 2-3 minuty by spokojnie się zaparzyła - dopiero potem zamieszać i słodzić .Doskonale smakuje kawa tzw ,, z garnka " tzn kilkukrotnie doprowadzana do wrzenia .
Polecam samodzielne robienie kaw smakowych i aromatyzowanie kaw ( np przez włożenie do słoiczka z kawą laski wanilii .)
Woda z babcinej studni się sprawdza.Sama używam takiej.Nawet nie najlepszej jakości kawa zyskuje na smaku. Kawa na mineralce lub filtrowana może się schować.Czyli według mnie woda to podstawa.A jak do tego jeszcze dobry gatunek kawy to pełna extaza
zgadzam się z Tobą , dobra woda ma duże znaczenie dla smaku kawy
Parzenie kawy
Obserwuj wątekOdp: Parzenie kawy
Odp: Parzenie kawy
matri13
Odp: Parzenie kawy
margolata
Uwielbiam kawę czarną bez żadnych dodatków jej zapach mogłabym nosić na sobie mmmmm
Odp: Parzenie kawy
Lidka
Odp: Parzenie kawy
Evi
Włożyłam trzy zdjecia.....wybaczcie nie moje, znalezione w internecie, bo moja mocca jest tak zużyta że jest mi wstyd pokazywać ją na forum ......ale z takiej kawa wychodzi najlepiej
Pierwsze zdjecie to klasyczna mocca z aluminium (to bardzo wazne). Kawa do niej nie powinna być zmielona zbyt miałko bo para z trudem przechodzi przez sitko.
Drugie zdjęcie to urządzenie do ubijania piany z mleka (zimnego lub ciepłego) To coś w rodzaju klasycznej maślniczki do wyrabiania masła....tylko w miniaturze.
Trzecie zdjęcie to spiralka na baterię ktora wibrując ubija mleko w garnuszku.
Jak widzicie nie potrzeba drogich i skomplikowanych maszyn aby samemu , w domu zrobic wspaniałe espresso czy cappucino.
Odp: Parzenie kawy
A z ta woda to macie racje - jej jakosc bardzo wplywa na jakosc naparu.
Odp: Parzenie kawy
gusia1000
Odp: Parzenie kawy
Babciagramolka
Polecam samodzielne robienie kaw smakowych i aromatyzowanie kaw ( np przez włożenie do słoiczka z kawą laski wanilii .)
https://gotujmy.pl/kawa-z-czekolada-i-cacao-choix-,przepisy,51347.html
https://gotujmy.pl/kawa-z-kardamonem-,przepisy,50303.html
https://gotujmy.pl/kawa-piernikowa-,przepisy,52996.html
https://gotujmy.pl/kawa-cynamonowo-czekoladowa-,przepisy,48556.html
Odp: Parzenie kawy
Odp: Odp: Parzenie kawy
zbysiowa
zgadzam się z Tobą , dobra woda ma duże znaczenie dla smaku kawy