Ja bez kawy nie funkcjonuję,jeśli rano nie wypiję porządnego kubasa mocnej parzochy to wszelkie funkcje życiowe we mnie zanikają..kiedy czajnik zagwiżdże wyłączam go i wsypuję dwie konkretne łychy kawy,woda musi moment odstać i dopiero zalewam..do tego płaska łyżeczka cukru i mleko,wtedy już wiem,że żyję co do "znikającej"(to moja prywatna nazwa kawy rozpuszczalnej)pijam ją owszem,ale np.do popicia kanapki
Przepyszny temat Kawa to moja jedyna używka z której nie zrezygnowałam nawet w ciąży i teraz też przy karmieniu nie jestem w stanie sobie jej odmówić najczęściej piję kawę z ekspresu bo najszybciej ale nie zapomnę nigdy zapachu i smaku świeżo zmielonej kawy u moich rodziców właśnie w takim mega buczącym młynku. Nie wiem czemu ale dawniej kawy miały bardzo silny aromat i smak jakiego dziś nie mają.
Uwielbiam kawę czarną bez żadnych dodatków jej zapach mogłabym nosić na sobie mmmmm
Odnawiam wątek bo chcialam pokazać Wam jak ja robię moją kawę i cappucino. Rady Buni co do mielenia kawy są wspaniałe. Najlepiej kupować kawę w ziarnach, przechowywać ją w zamknietym pojemniku (nawet w lodówce) i mielić ją tylko przed zaparzeniem.
Włożyłam trzy zdjecia.....wybaczcie nie moje, znalezione w internecie, bo moja mocca jest tak zużyta że jest mi wstyd pokazywać ją na forum ......ale z takiej kawa wychodzi najlepiej
Pierwsze zdjecie to klasyczna mocca z aluminium (to bardzo wazne). Kawa do niej nie powinna być zmielona zbyt miałko bo para z trudem przechodzi przez sitko.
Drugie zdjęcie to urządzenie do ubijania piany z mleka (zimnego lub ciepłego) To coś w rodzaju klasycznej maślniczki do wyrabiania masła....tylko w miniaturze.
Trzecie zdjęcie to spiralka na baterię ktora wibrując ubija mleko w garnuszku.
Jak widzicie nie potrzeba drogich i skomplikowanych maszyn aby samemu , w domu zrobic wspaniałe espresso czy cappucino.
zmieniono 4 razy (ostatnio 20 lut 2010 23:10 przez Evi)
Ta kawa "z garnka" to mocca preferowana przez Turkow i Grekow,bardzo mocna i aromatyczna.Ja pije kawe zaparzana przez filtr,bo jest lagodniejsza dla mojego zoladka,ale jest zawsze swiezo zmielona.Niedaleko ode mnie jest palarnia kawy,wiec pelnia szczescia.Nie maja moze zbyt wielkiego wyboru,ale wystarczajaco.Moja ulubiona to kawa z Panamy.
A z ta woda to macie racje - jej jakosc bardzo wplywa na jakosc naparu.
Z przyjemnością odświeżam watek parzenia kawy .Z kawą to jest tak jak z herbatą - zaparzona byle jak - smakuje byle jak .Trzeba zacząć od tego ,że nie powinno się kupować kawy mielonej - tylko ziarnistą i mielić sobie w domu .Jak już się nie da inaczej to tą mieloną trzymać w szczelnym nie przezroczystym słoiczku ( pudełku ) - bo wietrzeje .Przed zaparzeniem dobrze jest porcję zmielonej kawy wstawić na kilka minut do ciepłego ( wyłączonego ) piekarnika . Po zalaniu kawy wodą dobrze jest przykryć naczynie w którym parzymy i zostawić na 2-3 minuty by spokojnie się zaparzyła - dopiero potem zamieszać i słodzić .Doskonale smakuje kawa tzw ,, z garnka " tzn kilkukrotnie doprowadzana do wrzenia .
Polecam samodzielne robienie kaw smakowych i aromatyzowanie kaw ( np przez włożenie do słoiczka z kawą laski wanilii .)
Parzenie kawy
Obserwuj wątekOdp: Parzenie kawy
Babciagramolka
Odp: Parzenie kawy
matri13
margolata
Uwielbiam kawę czarną bez żadnych dodatków jej zapach mogłabym nosić na sobie mmmmm
Lidka
Evi
Włożyłam trzy zdjecia.....wybaczcie nie moje, znalezione w internecie, bo moja mocca jest tak zużyta że jest mi wstyd pokazywać ją na forum
Pierwsze zdjecie to klasyczna mocca z aluminium (to bardzo wazne). Kawa do niej nie powinna być zmielona zbyt miałko bo para z trudem przechodzi przez sitko.
Drugie zdjęcie to urządzenie do ubijania piany z mleka (zimnego lub ciepłego) To coś w rodzaju klasycznej maślniczki do wyrabiania masła....tylko w miniaturze.
Trzecie zdjęcie to spiralka na baterię ktora wibrując ubija mleko w garnuszku.
Jak widzicie nie potrzeba drogich i skomplikowanych maszyn aby samemu , w domu zrobic wspaniałe espresso czy cappucino.
A z ta woda to macie racje - jej jakosc bardzo wplywa na jakosc naparu.
gusia1000
Babciagramolka
Polecam samodzielne robienie kaw smakowych i aromatyzowanie kaw ( np przez włożenie do słoiczka z kawą laski wanilii .)
https://gotujmy.pl/kawa-z-czekolada-i-cacao-choix-,przepisy,51347.html
https://gotujmy.pl/kawa-z-kardamonem-,przepisy,50303.html
https://gotujmy.pl/kawa-piernikowa-,przepisy,52996.html
https://gotujmy.pl/kawa-cynamonowo-czekoladowa-,przepisy,48556.html