Evi ...dzięki za te informację. To obgotowywanie to sposób do tej pory mi nie znany. Często pomidory zalane oliwą były nie wysycone smakiem przypraw, bo były za suche. Teraz ten problem w moim przetwarzaniu pomidorowego suszu przestanie istnieć.
Nie wiem jaki smak maja pomidory suszone w piekarniku ale te wysuszone na sloncu sa niepowtarzalne. Z przepisow wloskich i mojej obeserwacji wynika ze do suszenia nalezy wybrac pomidory dojrzale ale twarde. Najlepsza jest odmiana San Marzano ( te podluzne) Nalezy je umyc, wysuszyc sciereczka i przekroic wzdluz. Tak przygotowane pomidory uklada sie na kratce lekko soli i suszy........na sloncu. Powinny byc przewracane od czasu do czasu a na wieczor wnoszone do domu aby noca nie nawilgly. Rano zaczyna sie suszenie na sloncu od nowa. Piszą ze wystarczy pare dni....ale pewnie byla mowa sycylijskim sloncu bo ja widzialam takowe suszenie przez wieeeeeeele dni, a nawet i wiecej, wciaganie i wyciaganie suszacych sie pomidorow na zewnatrz i do domu za kazym razem gdy zapowiadalo sie na deszcz lub gdy slonce zaczynalo mocno grzac.
Tylko calkowicie wysuszone pomidory mozna konserwowac. Gotuje sie je przez chwile w occie z przyprawami i obsuszone pomidory zalewa sie olejem z oliwek z dodatkiem capparow , czosnku i alici.
Ponizej zdjecie suszonych pomidorow w sloncu ( znalezione w internecie)
zmieniono 3 razy (ostatnio 09 wrz 2010 21:24 przez Evi)
też lubię suszone pomidory, ale nigdy sama nie suszyłam, ciekawe, czy by mi wyszły
dostałam od mamy całe pudełko pomidorów z działeczki spod folii, i sama nie wiem, co mogłabym fajnego wyczarować - niekoniecznie na zimę, bo i tak u mnie nic długo w spiżarce nie stoi
PS czy jest "szansa" że nie ususzę pomidorów jak należy? Coś mogę popsuć, np. za wysoka temperatura albo za długo to się spalą?
Może moje pytania są śmieszne, ale naprawdę nie suszyłam nigdy więc nie wiem
Nie, kroję w grube plastry, lekko solę i układam w suszarce.
Bahus możesz mi powiedzieć ile to mniej więcej trwa Bo ja miałam się za to zabrać ale jak jakieś 12 h to chyba spasuję. A może piekarnik będzie szybszy
Ja ostatnio bawiłam się w robienie przecieru pomidorowego, jednak długo nie wytrzymałam bo już jeden słoiczek zużyłam do zupy Doradźcie mi czy pasteryzować jeszcze przecier jeśli pomidory przesmażałam na maśle Dzięki za podpowiedź. Kocham pomidorrrryyy.
Oczywiście , ze się ususzą ale w smaku nie będą nigdy jak te włoskie - i nie chodzi tu chyba ani o przyprawy, ani o rodzaj pomidorów a nasłonecznienie .Po prostu pewne produkty sa najlepsze w pewnych rejonach. Gdybym miała działkę to może bym suszyła a tak po co mam się narabiać jak rezultat i tak nie będzie taki jak w tych co kupię gotowe. Idę co prawda na skróty czasami jak mi się uda kupić suszone pomidory ( albo eksportowane z Włoch ) w większej paczce albo np w sklepie Benedyktyńskim ( akurat wczoraj kupiłam ) bo wiem ,że są dobre i potem sama je zalewam olejem z pestek winogron ( nie oliwą bo oliwy nie lubię ) , aromatyzuję dodatkami i mam taniej niż te w oleju eksportowe .
Buniu, jak to kupne się nie nadają Są różne pomidory w sprzedaży i w necie też już wyszukałem kilkanaście przepisów na zwykłe pomidory z targu. Co z nimi jest nie tak
Pomidorowe szaleństwo...
Obserwuj wątekOdp: Pomidorowe szaleństwo...
Bahus
Odp: Odp: Pomidorowe szaleństwo...
Evi
Tylko calkowicie wysuszone pomidory mozna konserwowac. Gotuje sie je przez chwile w occie z przyprawami i obsuszone pomidory zalewa sie olejem z oliwek z dodatkiem capparow , czosnku i alici.
Ponizej zdjecie suszonych pomidorow w sloncu ( znalezione w internecie)
Odp: Pomidorowe szaleństwo...
Bahus
Odp: Odp: Odp: Pomidorowe szaleństwo...
cherry
dostałam od mamy całe pudełko pomidorów z działeczki spod folii, i sama nie wiem, co mogłabym fajnego wyczarować - niekoniecznie na zimę, bo i tak u mnie nic długo w spiżarce nie stoi
PS czy jest "szansa" że nie ususzę pomidorów jak należy? Coś mogę popsuć, np. za wysoka temperatura albo za długo to się spalą?
Może moje pytania są śmieszne, ale naprawdę nie suszyłam nigdy więc nie wiem
Odp: Odp: Pomidorowe szaleństwo...
Pablito
Jest przy tym trochę zabawy :/.
Odp: Pomidorowe szaleństwo...
Bahus
Odp: Odp: Odp: Odp: Pomidorowe szaleństwo...
margolata
Bahus możesz mi powiedzieć ile to mniej więcej trwa Bo ja miałam się za to zabrać ale jak jakieś 12 h to chyba spasuję. A może piekarnik będzie szybszy
Ja ostatnio bawiłam się w robienie przecieru pomidorowego, jednak długo nie wytrzymałam bo już jeden słoiczek zużyłam do zupy Doradźcie mi czy pasteryzować jeszcze przecier jeśli pomidory przesmażałam na maśle Dzięki za podpowiedź. Kocham pomidorrrryyy.
Odp: Pomidorowe szaleństwo...
Pablito
Odp: Pomidorowe szaleństwo...
Babciagramolka
Odp: Pomidorowe szaleństwo...
Pablito