jeszcze nigdy nie udało mi się ugotować ryżu tak żeby był sypki, zawsze wychodzi klejący i nie wiem zupełnie dlaczego, nawet jeżeli jest al dente to i tak nie jest sypki
Zgadzam się. Sam pracowałem w jednym zakładzie, który zajmował się rozlewaniem oleju. Przyjeżdżała "beka" oleju i był on rozlewany do tysięcy butelek. Zmieniała się tylko etykieta. W każdej butelce olej był identyczny, a po trafieniu do sklepów te z etykietą marketu były o 50% tańsze niż te, które miały etykietę lepszej firmy. Różnica żadna. Gdyby ludzie czytali etykiety wybieraliby tańszy
Najtańszy i byle jaki ryż zawsze się skleja, nie spotkałam się jeszcze z takim, który by tego nie robił. Wolę kupować paraboiled lub nieco droższy ryż i gotować go nieco krócej niż podano na opakowaniu, a po ugotowaniu przelać zimną wodą. Nie wystudzi się zbyt mocno, a będzie wyglądał znacznie bardziej apetycznie niż posklejana i rozgotowana breja,
Dokładnie. Dużo zależy od jakości kupowanego ryżu. Cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości. Kiedyś mąż kupił najtańszy najzwyklejszy ryż jaki mu się nawinął. Po ugotowaniu był super sypki. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że ten sam ryż pakowany jest tam gdzie ten droższy. Zmienia się tylko opakowanie Wystarczy porównać etykiety z kilku produktów Znane firmy "puszczają" produkty dla innych marek głównie marketów Tak jest nie tylko z ryżem
Najtańszy i byle jaki ryż zawsze się skleja, nie spotkałam się jeszcze z takim, który by tego nie robił. Wolę kupować paraboiled lub nieco droższy ryż i gotować go nieco krócej niż podano na opakowaniu, a po ugotowaniu przelać zimną wodą. Nie wystudzi się zbyt mocno, a będzie wyglądał znacznie bardziej apetycznie niż posklejana i rozgotowana breja,
Tutaj nawet nie chodzi o to aby gotować go w dużej ilości wody,a odpowiednim czasie,jeżeli chcemy aby był sypki to wystarczy 10 minut,nie jak jest na każdym opakowaniu po 15-20 minut.
ja niestety lubię rozgotowany ryż, kiedy próbowałam zrobić to samo z brązowym, nie dość, że wygotowała mi się prawie cała woda w garnku, to z tego też powodu ryż zaczął się zachowywać jak... dziki ryż
Sypki ryż
Obserwuj wątekOdp: Odp: Sypki ryż
mis9080
Odp: Sypki ryż
inka28
Odp: Odp: Odp: Sypki ryż
skuter5
Odp: Odp: Sypki ryż
misia5
Dokładnie. Dużo zależy od jakości kupowanego ryżu. Cena nie zawsze jest wykładnikiem jakości. Kiedyś mąż kupił najtańszy najzwyklejszy ryż jaki mu się nawinął. Po ugotowaniu był super sypki. Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że ten sam ryż pakowany jest tam gdzie ten droższy. Zmienia się tylko opakowanie Wystarczy porównać etykiety z kilku produktów Znane firmy "puszczają" produkty dla innych marek głównie marketów Tak jest nie tylko z ryżem
Odp: Sypki ryż
zielonka
Odp: Odp: Sypki ryż
skuter5
Odp: Sypki ryż
WinoToskanii_pl
Odp: Sypki ryż
misia5
Odp: Sypki ryż
ankaszym
Odp: Odp: Sypki ryż
sonixo napisał(a):