Kiedyś obserwowałem, jak gotują ryż Persowie. Ryż był z Persji, z ich upraw. Ważny był także rodzaj garnka. Pod koniec gotowania przykryli go ściereczką, żeby pochłonęła resztki wilgoci, jak opisuje to aaaishaaa. Ale najciekawsze: dodali trochę oleju, a najlepiej masła i ryż trochę przypalili. Potem wyjęli go na talerz w postaci podobnej do babki wielkanocnej. Tą lekko przypieczoną powierzchnię jeść można było jak skórkę od chleba ! Była super !
Kiedyś gotowałam w torebkach, ale jakoś tak się kleił, więc zaryzykowałam gotowanie w garnku. Proporcje: szklanka ryżu = półtorej szklanki wody. Powolutku grzejemy, aż woda się wchłonie i jest super. A tak na marginesie - polecam kasze kuskus. Bardzo tania, przygotowanie w 5 minut, piekielnie zdrowa i przepyszna!
Też lubię kaszę kuskus. Jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna
Nie jestem zwolenniczką sypkiego ryżu. Zdecydowanie lepiej, łatwiej, sprawniej gotuje mi się ryż w torebkach, który moim zdaniem jest po prostu lepszy.
Kiedyś gotowałam w torebkach, ale jakoś tak się kleił, więc zaryzykowałam gotowanie w garnku. Proporcje: szklanka ryżu = półtorej szklanki wody. Powolutku grzejemy, aż woda się wchłonie i jest super. A tak na marginesie - polecam kasze kuskus. Bardzo tania, przygotowanie w 5 minut, piekielnie zdrowa i przepyszna!
trzeba go po ugotowaniu dokładnie przepłukać nawet kilka razy i nie powinien się kleić. No i przede wszystkim nie wybierać gatunków ryżu, które z natury sa klejące
Ja kupuję ryż paczkowany. Tak tak od razu znajdzie się ktoś kto po ugotowaniu czuje plastik ja jednak go nie czuję i uwielbiam ryż paczkowany, bo jest zawsze sypki
Spróbuj po ugotowaniu ryżu (jak wchłonie już całą wodę), przykryć go na 10minut ściereczką |(zwykła bawełnianą) ona powinna wchłonąć cała wilgoć i ryż będzie sypki
ja mam troszkę inny sposób na ryż. Najpierw gotuję go w wodzie z oliwą z oliwek, następnie na 5 minut wkładam go do multicookera z panasonica , paruję go dzięki czemu jest sypki i się nie rozgotowuje
Sypki ryż
Obserwuj wątekOdp: Sypki ryż
Zbigniew Lisiecki
Odp: Odp: Sypki ryż
skuter5
Też lubię kaszę kuskus. Jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna
Odp: Sypki ryż
HagielBistro_com
Odp: Sypki ryż
Emi Lka
Odp: Sypki ryż
B.Sadowska80
Odp: Sypki ryż
beatriks
Odp: Sypki ryż
paulinna28
Odp: Sypki ryż
biedroneczki
Odp: Sypki ryż
aaaishaaa
Odp: Odp: Odp: Sypki ryż
Jagoda_Pobruc