Sypki ryż

Obserwuj wątek

Odp: Sypki ryż

Zbigniew Lisiecki
Kiedyś obserwowałem, jak gotują ryż Persowie. Ryż był z Persji, z ich upraw. Ważny był także rodzaj garnka. Pod koniec gotowania przykryli go ściereczką, żeby pochłonęła resztki wilgoci, jak opisuje to aaaishaaa. Ale najciekawsze: dodali trochę oleju, a najlepiej masła i ryż trochę przypalili. Potem wyjęli go na talerz w postaci podobnej do babki wielkanocnej. Tą lekko przypieczoną powierzchnię jeść można było jak skórkę od chleba ! Była super !

Odp: Odp: Sypki ryż

skuter5
  • skuter5

• Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
B.Sadowska80 napisał(a):

Kiedyś gotowałam w torebkach, ale jakoś tak się kleił, więc zaryzykowałam gotowanie w garnku. Proporcje: szklanka ryżu = półtorej szklanki wody. Powolutku grzejemy, aż woda się wchłonie i jest super. A tak na marginesie - polecam kasze kuskus. Bardzo tania, przygotowanie w 5 minut, piekielnie zdrowa i przepyszna!

Też lubię kaszę kuskus. Jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna

HagielBistro_com
Nie jestem zwolenniczką sypkiego ryżu. Zdecydowanie lepiej, łatwiej, sprawniej gotuje mi się ryż w torebkach, który moim zdaniem jest po prostu lepszy.

Emi Lka
  • Emi Lka

https://pigulagotuje.blogspot.com/ zapraszam na mojego bloga kulinarnego

B.Sadowska80
Kiedyś gotowałam w torebkach, ale jakoś tak się kleił, więc zaryzykowałam gotowanie w garnku. Proporcje: szklanka ryżu = półtorej szklanki wody. Powolutku grzejemy, aż woda się wchłonie i jest super. A tak na marginesie - polecam kasze kuskus. Bardzo tania, przygotowanie w 5 minut, piekielnie zdrowa i przepyszna!

beatriks
  • beatriks

A z parowara? jaki będzie jak się ugotuje w parowarze?

paulinna28
trzeba go po ugotowaniu dokładnie przepłukać nawet kilka razy i nie powinien się kleić. No i przede wszystkim nie wybierać gatunków ryżu, które z natury sa klejące

biedroneczki
Ja kupuję ryż paczkowany. Tak tak od razu znajdzie się ktoś kto po ugotowaniu czuje plastik ja jednak go nie czuję i uwielbiam ryż paczkowany, bo jest zawsze sypki

aaaishaaa
  • aaaishaaa

• Przepisy: 40
  • Artykuły: 1
Spróbuj po ugotowaniu ryżu (jak wchłonie już całą wodę), przykryć go na 10minut ściereczką |(zwykła bawełnianą) ona powinna wchłonąć cała wilgoć i ryż będzie sypki

Odp: Odp: Odp: Sypki ryż

Jagoda_Pobruc
ja mam troszkę inny sposób na ryż. Najpierw gotuję go w wodzie z oliwą z oliwek, następnie na 5 minut wkładam go do multicookera z panasonica , paruję go dzięki czemu jest sypki i się nie rozgotowuje

Odpowiedz na/ edytuj Sypki ryż