ja mogę polecić ryz typu basmati, zawsze wychodzi sypki. nawet ten z dyskontów
robię dokładnie tak jak mówi przepis na opakowaniu. i faktycznie - warto przepłukać przed gotowaniem.
Jestem tego samego zdania dodatkowo po ugotowaniu ryż wrzucam na patelnie, wtedy woda z niego odparowywuje i jest bardzo sypki i smaczny
To czy uda się ugotować ryż na sypko zależy zarówno od rodzaju ryżu jak i sposobu gotowania. Ja mam jeden niezawodny sposób bez różnicy czy gotuję ryż zwykły biały, brązowy, długoziarnisty czy jakiś inny. Nawet jeśli kupię ryż w woreczkach, to go rozcinam i gotuje na sypko. A więc najpierw wrzucam odpowiednią ilość ryżu do garnka z teflonowym środkiem, w którym potem będę go gotować. Najlepszy do tego jest garnek z teflonem, gdyż można w nim podpiec ryż "na sucho". Choć nada się i zwykły garnek tylko trzeba bardziej uważać. Ryż trzeba podgrzewać tak długo aż zmieni kolor z lekko kremowego na bardziej biały. Będzie widać różnicę miedzy tymi ziarenkami, które się jakby zamknęły a które jeszcze nie. Ja podgrzewam ryż aż staje się lekko rumiany. Trzeba go mieszać lub potrząsać by się nie spalił!
Potem należy zalać ryż wodą lub bulionem i dodać ulubionych przypraw w zależności od zastosowania. Nie za dużo wody, by nie rozgotował się w razie czego. Lepiej kilka razy dolać, bo na koniec dobrze jest odparować wodę w takim rondelku zamiast odcedzać. Ryż tak zrobiony zawsze wychodzi sypki i jest gotowy do podania. Powodzenia :-)
Dzięki a polecenia,właśnie zamierzam wykonać kilka dań z sypkim ryżem w roli głównej,wiec każdy namiar i pozytywna opinia będą tutaj jak najbardziej wskazane.
ja mogę polecić ryz typu basmati, zawsze wychodzi sypki. nawet ten z dyskontów
robię dokładnie tak jak mówi przepis na opakowaniu. i faktycznie - warto przepłukać przed gotowaniem.
Po pierwsze i najważniejsze: ryż musi być dobrej jakości. W rozmaitych dyskontach bywa ryż, którego po prostu nie da się dobrze ugotować, albo rozpadnie się w zupie na papkę. Ważne też, żeby nie było go czuć "smarem" (to dowód taniego transportu drogą morską z ładownią towaru położoną bezpośrednio obok maszynowni statku. Zapach i smak nie znikają po ugotowaniu ryżu).
Wyżej już dziewczyny opisały sposoby na doskonały ryż.
Dorzucę jeszcze swój:
Odrobina rozgrzanej oliwy, opłukany i odcedzony (nie mokry, bo będzie "strzelać") ryż wrzucony i lekko podsmażony na tłuszczu.Do ryżu na risotto można dorzucić do oliwy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Kiedy ryż się leciutko zaszkli (nie zrumieni!) podlać odrobiną bulionu lub wody. Poczekać, aż płyn się wchłonie. Dolać płynu. I jeszcze raz...Posolić ryż.
Zmniejszyć gaz do minimum i niech ryż sobie powoli "dojdzie". Trzeba mieszać.
Proporcje: 1 miarka ryżu na 1,5 miarki płynu.
Gatunek ryżu : osobiście najbardziej lubię arborio. Ale może być inny, byle dobrej jakości.
ja gotuję ryż w proporcjach 1:2 (1 szklanka ryżu i 2 szklanki wody)
najlepszy na sypko jest ryż paraboliczny dostępny już chyba w każdym sklepie, nie polecam go tylko do gołąbków ponieważ ciężko jest je zwinąć, a tak poza tym używam bardzo często
i podajesz zimny ale zahartowany i sypki smaczneg.
Ratunku- Pyza chyba wyraźnie pisze - wypłukać ryż w zimnej wodzie ze skrobi ( oczywiście , że przed gotowaniem - płukanie po gotowaniu ryżu czy makaronu jest zupełnie bez sensu). Gatunek ryżu ma olbrzymie znaczenie - ryże kleiste takie jak na risotto ( np arborio) nie ugotują się na sypko. Najlepiej gotować ryż długoziarnisty w proporcji 1:3 . Czyli 1 szklanka ryżu na 3 szklanki wody. Zagotować ryż w lekko osolonej wodzie - doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem bez mieszania az wchłonie caą wodę ( minimum 30 minut ). Zdjąć z gazu i zawinąć np. w koc i zostawić na godzinę by ,, doszedł ".
Albo --- wypłukany ryż podsmażyc na klarowanym maśle , zalać wodą lub bulionem i gotować j/w .
Ryż gotowany w dużej ilości wody jest co prawda sypki pon odcedzeniu ale ze smakiem gorzej.
Ryżu nie powinno się płukać po ugotowaniu. To go "wyjaławia" - tracimy z niego wtedy wszystko to co cenne.
Najlepiej jest go przepłukać przed jakąkolwiek obróbką termiczną i wrzucić na wrzątek z tłuszczem (jak w przypadku makaronu) i "gotować" na bardzo małym ogniu (parzyć).
Sypki ryż
Obserwuj wątekOdp: Odp: Sypki ryż
SwojskaPiwniczka_PL
Jestem tego samego zdania dodatkowo po ugotowaniu ryż wrzucam na patelnie, wtedy woda z niego odparowywuje i jest bardzo sypki i smaczny
Odp: Sypki ryż
Joanna84
Potem należy zalać ryż wodą lub bulionem i dodać ulubionych przypraw w zależności od zastosowania. Nie za dużo wody, by nie rozgotował się w razie czego. Lepiej kilka razy dolać, bo na koniec dobrze jest odparować wodę w takim rondelku zamiast odcedzać. Ryż tak zrobiony zawsze wychodzi sypki i jest gotowy do podania. Powodzenia :-)
Odp: Sypki ryż
Selprim_pl
Odp: Sypki ryż
LauraPalmer
robię dokładnie tak jak mówi przepis na opakowaniu. i faktycznie - warto przepłukać przed gotowaniem.
Odp: Sypki ryż
Paola
Wyżej już dziewczyny opisały sposoby na doskonały ryż.
Dorzucę jeszcze swój:
Odrobina rozgrzanej oliwy, opłukany i odcedzony (nie mokry, bo będzie "strzelać") ryż wrzucony i lekko podsmażony na tłuszczu.Do ryżu na risotto można dorzucić do oliwy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Kiedy ryż się leciutko zaszkli (nie zrumieni!) podlać odrobiną bulionu lub wody. Poczekać, aż płyn się wchłonie. Dolać płynu. I jeszcze raz...Posolić ryż.
Zmniejszyć gaz do minimum i niech ryż sobie powoli "dojdzie". Trzeba mieszać.
Proporcje: 1 miarka ryżu na 1,5 miarki płynu.
Gatunek ryżu : osobiście najbardziej lubię arborio. Ale może być inny, byle dobrej jakości.
Odp: Sypki ryż
Joasiagotuje
Odp: Sypki ryż
skazana66
najlepszy na sypko jest ryż paraboliczny dostępny już chyba w każdym sklepie, nie polecam go tylko do gołąbków ponieważ ciężko jest je zwinąć, a tak poza tym używam bardzo często
Odp: Odp: Odp: Sypki ryż
Babciagramolka
Ratunku- Pyza chyba wyraźnie pisze - wypłukać ryż w zimnej wodzie ze skrobi ( oczywiście , że przed gotowaniem - płukanie po gotowaniu ryżu czy makaronu jest zupełnie bez sensu). Gatunek ryżu ma olbrzymie znaczenie - ryże kleiste takie jak na risotto ( np arborio) nie ugotują się na sypko. Najlepiej gotować ryż długoziarnisty w proporcji 1:3 . Czyli 1 szklanka ryżu na 3 szklanki wody. Zagotować ryż w lekko osolonej wodzie - doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem bez mieszania az wchłonie caą wodę ( minimum 30 minut ). Zdjąć z gazu i zawinąć np. w koc i zostawić na godzinę by ,, doszedł ".
Albo --- wypłukany ryż podsmażyc na klarowanym maśle , zalać wodą lub bulionem i gotować j/w .
Ryż gotowany w dużej ilości wody jest co prawda sypki pon odcedzeniu ale ze smakiem gorzej.
Odp: Sypki ryż
0bsesja
Najlepiej jest go przepłukać przed jakąkolwiek obróbką termiczną i wrzucić na wrzątek z tłuszczem (jak w przypadku makaronu) i "gotować" na bardzo małym ogniu (parzyć).
Odp: Odp: Sypki ryż
ostaki