ja ostatnio przygotowałam Fasolkę szparagowa z indykiem i ziemniakami. Przepis zanlazłam tutaj: http://vivalavita.pl/public/przepis/fasolkaszparagowazindykiemimlodymiziemniakami-1051.html
Dodam że w moim przypadku jedynie w gre wchodzi zielona fasolka szparagowa. jest ona bogata w blonnik, który posrednio wpływa na nasz metabolizm
Tak robiłem...są bardzo smaczne jednak trzeba je wpierw obgotować (ze 3 - 4 minuty)....a potem wystudzone, przyprawione solą i dowolnymi przyprawami, pędzelkiem posmarować oliwą ( w ostateczności olejem) wymieszaną z odrobiną octu balsamicznego i dopiero wtedy grillować. Bardzo wskazane jest grillowanie na tackach aluminiowych z otworkami. Zapobiega to przesuszeniu i przypaleniu się szparagów.....Smak wychodzi rewelacyjny.
zielone tez obgotowujesz?
Zielonych nie obgotowuje, choć można jednak wtedy nie będą chrupkie.
ostatnio spróbowałam torebek do gotowania na parze w mikrofalówce i szparagi wychodzą mi pyszne jak nigdy:-) Robię zapiekane, z bułką tartą czy z koprem i młodymi ziemniakami, zawsze pyszne :-)
Dowiedziałam się, że przy kupnie należy sprawdzić, czy przy pocieraniu trzeszczą i nie mogą być zielone. Nauczyłam się też je tak obierać, żeby pozbyć się łykowatych włókien.Pamiętam, kiedy przyrządziłam je pierwszy raz - nie dodałam cukru, w dodatku były chyba nie bardzo świeże czyli gorzkie i ich nie obrałam, okropieństwo:-)
Tak robiłem...są bardzo smaczne jednak trzeba je wpierw obgotować (ze 3 - 4 minuty)....a potem wystudzone, przyprawione solą i dowolnymi przyprawami, pędzelkiem posmarować oliwą ( w ostateczności olejem) wymieszaną z odrobiną octu balsamicznego i dopiero wtedy grillować. Bardzo wskazane jest grillowanie na tackach aluminiowych z otworkami. Zapobiega to przesuszeniu i przypaleniu się szparagów.....Smak wychodzi rewelacyjny.
Tak robiłem...są bardzo smaczne jednak trzeba je wpierw obgotować (ze 3 - 4 minuty)....a potem wystudzone, przyprawione solą i dowolnymi przyprawami, pędzelkiem posmarować oliwą ( w ostateczności olejem) wymieszaną z odrobiną octu balsamicznego i dopiero wtedy grillować. Bardzo wskazane jest grillowanie na tackach aluminiowych z otworkami. Zapobiega to przesuszeniu i przypaleniu się szparagów.....Smak wychodzi rewelacyjny.
zmieniono 3 razy (ostatnio 08 maj 2012 01:14 przez Bahus)
Szparagowo mi...
Obserwuj wątekOdp: Odp: Odp: Odp: Szparagowo mi...
Monikka
ja ostatnio przygotowałam Fasolkę szparagowa z indykiem i ziemniakami. Przepis zanlazłam tutaj: http://vivalavita.pl/public/przepis/fasolkaszparagowazindykiemimlodymiziemniakami-1051.html
Dodam że w moim przypadku jedynie w gre wchodzi zielona fasolka szparagowa. jest ona bogata w blonnik, który posrednio wpływa na nasz metabolizm
Monikka
Odp: Odp: Odp: Szparagowo mi...
Bahus
Zielonych nie obgotowuje, choć można jednak wtedy nie będą chrupkie.
Odp: Szparagowo mi...
gosia56
Odp: Szparagowo mi...
darmiona
Dowiedziałam się, że przy kupnie należy sprawdzić, czy przy pocieraniu trzeszczą i nie mogą być zielone. Nauczyłam się też je tak obierać, żeby pozbyć się łykowatych włókien.Pamiętam, kiedy przyrządziłam je pierwszy raz - nie dodałam cukru, w dodatku były chyba nie bardzo świeże czyli gorzkie i ich nie obrałam, okropieństwo:-)
Odp: Odp: Szparagowo mi...
pacpaw
zielone tez obgotowujesz?
Odp: Szparagowo mi...
gosia56
Odp: Szparagowo mi...
Bahus
Odp: Szparagowo mi...
Bahus
Szparagi z pieczarkami na grzance
Odp: Szparagowo mi...
Bahus
Odp: Odp: Szparagowo mi...