Szparagowo mi...

Obserwuj wątek

Odp: Szparagowo mi...

Bahus
  • Bahus

• Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Ciekawe jak długo musiałbym jeść szparagi aby się znudziły...Dziś na obiad po raz kolejny...Już się nie mogę doczekać....
Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Za ostry ogień.

Lidka
  • Lidka

• Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Ja kiedyś kupiłam szparagi i chcieliśmy je przypiec na grillu, ale niestety nie udało się, strasznie się spiekły:/

cherry
  • cherry

• Przepisy: 508
  • Artykuły: 729
Narobiliście smaku, jeszcze w tym roku nie jadłam szparagów, i chyba pora zacząć się za nimi rozglądać. Tak sobie myślę, że warzywa i owoce które akurat się pojawiają doskonale wyczekują właściwy moment. Przecież kiedy pojawiają się truskawki czy świeża rzodkiewka kto sobie odmówi? Właśnie wtedy okazuje się, że akurat to "za nami chodziło". Ja np jeszcze nie mam smaku na czereśnie, a wiem że za miesiąc będę miała na nie straszną ochotę. Jestem podatna na ową sezonowość

Odp: Odp: Szparagowo mi...

Babciagramolka
Bahus napisał(a):

Jedna moja znajoma po umyciu i obraniu szparagów, obierki i inne odcięte (zdrowe) części zalewa wodą i gotuje. Wywarem po odcedzeniu zalewa właściwe szparagi i w wywarze tym je gotuje, Podobno zupa jest wtedy bardziej esencjonalna i przez to smaczniejsza. Nie wiem, nigdy nie sprawdzałem, ale wierzę na słowo.

Podoba mi się ten pomysł - z białych szparagów odchodzi sporo .Nie wpadłam na to żeby zrobić z twgo wywar . Natychmiast do zastosowania Dzięki. dla znajomej za kreatywne myślenie .

Bahus
  • Bahus

Jedna moja znajoma po umyciu i obraniu szparagów, obierki i inne odcięte (zdrowe) części zalewa wodą i gotuje. Wywarem po odcedzeniu zalewa właściwe szparagi i w wywarze tym je gotuje, Podobno zupa jest wtedy bardziej esencjonalna i przez to smaczniejsza. Nie wiem, nigdy nie sprawdzałem, ale wierzę na słowo.

Babciagramolka
Miłośnikom szparagów podpowiadam - w sezonie jak kupuję szparagi i obcinam końcówki przed gotowaniem to nie wyrzucam ich tylko kroje na kawałeczki ( bez obierania ) i mrożę . Do tego połamane łebki i pęczek kupiony w chwili gdy są najtańsze . Mrożę kilka porcji a zimną zalewam wodą tak by je zakryła - gotuję - miksuję na puch w malakserze ze śmietanką - dodaję szczodrze mrożonego kopru - doprawiam i mam pachnącą - kremową zupkę szparagowy krem ( samą , z groszkiem ptysiowym , kluseczkami francuskimi ) prawie za darmo . Polecam - wystarczy pamiętać i nie wyrzucać obciętych końców .

Bahus
  • Bahus

Zjadłem dziś aż dwa pęczki szparagów...Ale to pyszne warzywo. Lepsze od mięsa, szkoda, że sezon tak krótki.

thegrooba
  • thegrooba

• Przepisy: 199
Znalazłam) Piękny pęczek dorodnych szparagów, ważył 650 g a kosztowal tylko 8 zl Zrobilam juz zdj na nowy banerek do bloga, oraz ugotowalam kilka szparagow do dzisiejszych gołąbków w botwince.
obrazek obrazek

thegrooba
  • thegrooba

• Przepisy: 199
ide jutro szukac zielonych na zupkę jak nie to mam plan rezerwowy he he

Odpowiedz na/ edytuj Szparagowo mi...