A ja widziałam w sobotę szpragagową porażkę. strasznie długie i mega cienkie szparagi białe w pęczkach, po obraniu z wlokien chyba by nic ze szparaga nie zostało - koszt? 2 zł. a ostatnio byly za 3.5 Babka trzymala je w dodatku na sloncu, nie w wodzie tylko na jakiejs folii, W dodatku mialy jakies takie fioletowe glowki:// Ja bym takich szparagów nie kupiła, ale byli i tacy ktorzy kupowali
Mnie się udało kupić takie cieniutkie zielone - po lekkim przesmażeniu na maśle smakowały cudownie!
A ja widziałam w sobotę szpragagową porażkę. strasznie długie i mega cienkie szparagi białe w pęczkach, po obraniu z wlokien chyba by nic ze szparaga nie zostało - koszt? 2 zł. a ostatnio byly za 3.5 Babka trzymala je w dodatku na sloncu, nie w wodzie tylko na jakiejs folii, W dodatku mialy jakies takie fioletowe glowki:// Ja bym takich szparagów nie kupiła, ale byli i tacy ktorzy kupowali
Zupa była dwukolorowa - osobno gotowaliśmy zielone i osobno białe szparagi, zrobiliśmy z nich krem,a potem wlewaliśmy na pół talerza białą i na pół talerza zieloną bardzo efektowne - polecam na przyjęcia!
Jedna moja znajoma po umyciu i obraniu szparagów, obierki i inne odcięte (zdrowe) części zalewa wodą i gotuje. Wywarem po odcedzeniu zalewa właściwe szparagi i w wywarze tym je gotuje, Podobno zupa jest wtedy bardziej esencjonalna i przez to smaczniejsza. Nie wiem, nigdy nie sprawdzałem, ale wierzę na słowo.
Melduję , że pierwsze ,,obierki ,, z zielonych szparagów zamroziłam - potem wypróbuję pomysł z gotowaniem wywaru z nich i wkładaniu w niego szparagów - na pewno aromat wywaru to podniesie . Wypróbuję niedługo . Jak mi sie spodoba to potem gotowy wywar w małych pojemniczkach pomrożę .
Ja wczoraj robiłam zupę szparagową na warsztatach kulinarnych w Centum Szkoleniowym Makro z Kurtem Shellerem. I szparagi na musie z awokado. Pozdrawiam, Tit
Szparagowo mi...
Obserwuj wątekOdp: Odp: Szparagowo mi...
Pyza
Mnie się udało kupić takie cieniutkie zielone - po lekkim przesmażeniu na maśle smakowały cudownie!
Odp: Odp: Szparagowo mi...
cherry
Takie dziwactwo chyba nikomu nie szkodzi
Odp: Szparagowo mi...
Joanna109
Odp: Szparagowo mi...
thegrooba
Odp: Odp: Szparagowo mi...
Lidka
No właśnie ogień na pewno nie był za mocny, pilnowaliśmy szparagi, no i nie wyszły :/
Odp: Szparagowo mi...
Bahus
Odp: Szparagowo mi...
Odp: Odp: Szparagowo mi...
Babciagramolka
Melduję , że pierwsze ,,obierki ,, z zielonych szparagów zamroziłam - potem wypróbuję pomysł z gotowaniem wywaru z nich i wkładaniu w niego szparagów - na pewno aromat wywaru to podniesie . Wypróbuję niedługo . Jak mi sie spodoba to potem gotowy wywar w małych pojemniczkach pomrożę .
Odp: Szparagowo mi...
Odp: Szparagowo mi...
Bahus