Witam
Wstawiłam wczoraj przepis
https://gotujmy.pl/sos-marchewkowy-edzi,przepisy,181282.html
Nie wiem jakim cudem nie ma kategorii cytrusy, choć dałabym sobie rękę uciąć, że zaznaczałam ją przed marchewką.
Czy jeśli edytuję przepis dodatkowe punkty mi się jeszcze naliczą czy już nie?
pozdrawiam
W tym przepisie sok z cytryny jest dodatkiem, nie głównym składnikiem, więc nie kwalifikuje się do kategorii cytrusy.
Witam
Wstawiłam wczoraj przepis
https://gotujmy.pl/sos-marchewkowy-edzi,przepisy,181282.html
Nie wiem jakim cudem nie ma kategorii cytrusy, choć dałabym sobie rękę uciąć, że zaznaczałam ją przed marchewką.
Czy jeśli edytuję przepis dodatkowe punkty mi się jeszcze naliczą czy już nie?
pozdrawiam
Ok, rozumiem. Tylko, że w artykule o kategorii promowanej wyraźnie jest napisane: cyt: "Wchodzą w jej skład natomiast cytrusy w roli na przykład dodatków do wypieków (skórka czy sok[!] - ale tak, żeby ich dodatek miał znaczący wpływ na smak potrawy) i podobne." W takim razie to zdanie powinno zostać zmienione, bo wprowadza w błąd.
Czy mój przepis na "Pulpeciki z cytrynową nutą" nie spełnia wymogów kategorii promowanej? W tym przepisie skórka cytrynowa nie jest tylko skromnym dodatkiem, ale wyraźnie wpływa na smak pulpecików. Aromat cytryny jest bardzo mocno wyczuwalny.
Poczytaj proszę to co wstawiłam przed momentem na Forum ( Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadam ) . Pewnie masz rację i skórka cytrynowa wpływa na smak pulpetów ale jest ona tu tylko przyprawą .To tak jak by kategoria premiowaną były dania z papryki ( świeżej) , a wstawiano przepis doprawiony mieloną papryka do tej kategorii.
Przykro mi ale wg mnie przepis nie mieści sie w premiowanej kategorii.
Czy mój przepis na "Pulpeciki z cytrynową nutą" nie spełnia wymogów kategorii promowanej? W tym przepisie skórka cytrynowa nie jest tylko skromnym dodatkiem, ale wyraźnie wpływa na smak pulpecików. Aromat cytryny jest bardzo mocno wyczuwalny.
Jeżeli nie spełnia wymogów, to proszę o sprecyzowanie tego zdania w artykule o kategorii promowanej: "Wchodzą w jej skład natomiast cytrusy w roli na przykład dodatków do wypieków (skórka czy sok - ale tak, żeby ich dodatek miał znaczący wpływ na smak potrawy) i podobne."
zmieniono 1 raz (ostatnio 05 lut 2013 16:22 przez Beatris)
czy otarta skórka z cytryny w musie nie zalicza się do kategorii promowanej?
Przykro mi ale nie . Otartąskórkę cytrynową dodajemy do połowy ciast , tak jak sok z cytryny do skrapiania sałaty . Cytryna w Twoim przepisie nie jest decydującym składnikiem potrawy a tylko ją dosmacza . Skórka jest przyprawą . A w przepisach promowanych chodzi o to by cytrusy były istotnym składnikiem potrawy .
Np sos cytrynowy, sałatka owocowa z cytrusami, krem pomarańczowy , koktajl z cytrusami itp.
Ponieważ było na początku sporo wątpliwości kołczu doprecyzował w artykule mówiacym o kategorii premiowanej na luty co jest a co nie jest kategorią premiowaną.
czy otarta skórka z cytryny w musie nie zalicza się do kategorii promowanej?
Przykro mi ale nie . Otartą skórkę cytrynową dodajemy do połowy ciast , tak jak sok z cytryny do skrapiania sałaty . Cytryna w Twoim przepisie nie jest decydującym składnikiem potrawy a tylko ją dosmacza . Skórka jest przyprawą . A w przepisach promowanych chodzi o to by cytrusy były istotnym składnikiem potrawy .
Np sos cytrynowy, sałatka owocowa z cytrusami, krem pomarańczowy , koktajl z cytrusami itp.
Ponieważ było na początku sporo wątpliwości kołczu doprecyzował w artykule mówiacym o kategorii premiowanej na luty co jest a co nie jest kategorią premiowaną.
zmieniono 1 raz (ostatnio 05 lut 2013 16:59 przez Babciagramolka)
Tu zgłaszamy problemy
Obserwuj wątekOdp: Czy da się coś jeszcze zrobić?
zbysiowa
W tym przepisie sok z cytryny jest dodatkiem, nie głównym składnikiem, więc nie kwalifikuje się do kategorii cytrusy.
Czy da się coś jeszcze zrobić?
Editha
Wstawiłam wczoraj przepis
https://gotujmy.pl/sos-marchewkowy-edzi,przepisy,181282.html
Nie wiem jakim cudem nie ma kategorii cytrusy, choć dałabym sobie rękę uciąć, że zaznaczałam ją przed marchewką.
Czy jeśli edytuję przepis dodatkowe punkty mi się jeszcze naliczą czy już nie?
pozdrawiam
Odp: Odp: Prośba o sprawdzenie
Babciagramolka
Sprawdź proszę - przepis jak najbardziej jest w kategorii premiowanej i powinnaś mieć punkty
Odp: Odp: Odp: Prośba o sprawdzenie
Beatris
Odp: Odp: Prośba o sprawdzenie
Babciagramolka
Poczytaj proszę to co wstawiłam przed momentem na Forum ( Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadam ) . Pewnie masz rację i skórka cytrynowa wpływa na smak pulpetów ale jest ona tu tylko przyprawą .To tak jak by kategoria premiowaną były dania z papryki ( świeżej) , a wstawiano przepis doprawiony mieloną papryka do tej kategorii.
Przykro mi ale wg mnie przepis nie mieści sie w premiowanej kategorii.
Odp: Prośba o sprawdzenie
Beatris
Jeżeli nie spełnia wymogów, to proszę o sprecyzowanie tego zdania w artykule o kategorii promowanej: "Wchodzą w jej skład natomiast cytrusy w roli na przykład dodatków do wypieków (skórka czy sok - ale tak, żeby ich dodatek miał znaczący wpływ na smak potrawy) i podobne."
Odp: Odp: Odp: Prośba o sprawdzenie
2milutka
Ok dziekuję Ci za wyjaśnienie
Odp: Prośba o sprawdzenie
renatka1
Odp: Odp: Prośba o sprawdzenie
Babciagramolka
Przykro mi ale nie . Otartą skórkę cytrynową dodajemy do połowy ciast , tak jak sok z cytryny do skrapiania sałaty . Cytryna w Twoim przepisie nie jest decydującym składnikiem potrawy a tylko ją dosmacza . Skórka jest przyprawą . A w przepisach promowanych chodzi o to by cytrusy były istotnym składnikiem potrawy .
Np sos cytrynowy, sałatka owocowa z cytrusami, krem pomarańczowy , koktajl z cytrusami itp.
Ponieważ było na początku sporo wątpliwości kołczu doprecyzował w artykule mówiacym o kategorii premiowanej na luty co jest a co nie jest kategorią premiowaną.
Odp: Prośba o sprawdzenie
2milutka
czy otarta skórka z cytryny w musie nie zalicza się do kategorii promowanej?