Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Obserwuj wątek

Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Pyza
  • Pyza

• Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
ładnie wygląda sprawdzanie skoro można wstawić przepis żywcem przepisany...

Agunia
  • Agunia

• Przepisy: 64
  • Artykuły: 2
Faktycznie przepis skradziony od Pyzy.To już przesada nie dość że przepis skradziony to jeszcze dodany na tym samym portalu.

Faktycznie przepis skradziony od Pyzy

Pyza
  • Pyza

• Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
To już przekracza wszelkie granice....Mój przepis, razem ze zdjęciem, na perłopławy śniadaniowe skopiowany przez użytkownika Ludek i wstawiony pod inną nazwą https://gotujmy.pl/jajkowe-szalenstwo-male-nieco-co-nieco-,przepisy,87284.html !

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Henia
  • Henia

• Przepisy: 281
  • Artykuły: 1
cisowianka20 napisał(a):

no widzisz, nie myślałam będą takie problemy. to tez bym dopisała, ze wstawiam wszystkie przepisy mojej babci jakie mam tylko w domu. mamy ich fuul. nie które moga się powtarzać to przepisy, które chodzą z rąk do rąk. nawet znajoma nazwała Lambadę - Jolką (dostała ten przez od mojej mamy - Joli). nie które przepisy są stare, nawet nie piszę z jakiej gazety, czasopisma, etc. - nie mam możliwości podania źródła, przypisu.

wiem, ze to jest informacja - jak podasz źródło(czasopismo, stronę www, etc.) - już nie jest plagiat.

ps.
Czy będę dodawać przepisy, czy nie to już jest moja osobista sprawa.

Tak, to jest pani sprawa, ale jeśli wstawiła pani przepis na profil publiczny, to każdy użytkownik ma prawo się wypowiedzieć i ocenić go, a moderator ma prawo nie dopuścić przepisu , który nie spełnia norm. Podać można źródło cytatu, ale całości bez zgody autora dodawać nie wolno.

zmieniono 1 raz (ostatnio 14 kwi 2011 17:19 przez Henia)

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
cisowianka20 napisał(a):

dla mnie powinna powstać w internecie szkoła online gotowania i tworzenia swoich przepisów. wtedy nowe osoby, które nie mają zielonego pojęcia przy np. tworzeniu swoimi słowami przepisów by się tego nauczyły.

Pisanie przepisów to takie samo pisanie tekstu jak każde inne . Poprawnie stylistycznie , gramatycznie , zrozumiale dla czytajacego .Samodzielne ( nie kopiowanie cudzego tekstu )

Co do nauki gotowania - to tego uczymy się przez całe życie .Jest dziesiątki tysięcy potraw których jeszcze nie gotowałam ( a gotuję samodzielnie od prawie 40 lat ) .Jeszcze wielu rzeczy nie umiem zrobić bo ich po prostu nie znam .

Co do wymyslania swoich przepisów . Czego nie rozumiesz ? Zobacz - dziś robiłam na obiad potrawę wzorowaną na japońskim omlecie z nadzieniem mięsno-ryżowym Omurice . Kiedyś zobaczyłam na japońskiej stronie tą potrawę ( w wersji angielskiej na You-Tube ) . Spodobał mi się pomysł .Tyle że moja wersja zakłada użycie farszu z gulaszu i ryżu zawiniętego w omlet jajeczny , a japońska farsz z ryżu z kurczakiem zawinietego w omlet . Inne przyprawy inny sposób podania . Mam prawo uważać swoja potrawe za autorską . Sama ustaliłam ilość składników - wymyśliłam podanie , zrobiłam - opisałam jak to zrobić . To jest mój przepis . I tak sie powinno robić a nie przestawiać słowa w sudzym przepisie .

cisowianka20
no widzisz, nie myślałam będą takie problemy. to tez bym dopisała, ze wstawiam wszystkie przepisy mojej babci jakie mam tylko w domu. mamy ich fuul. nie które moga się powtarzać to przepisy, które chodzą z rąk do rąk. nawet znajoma nazwała Lambadę - Jolką (dostała ten przez od mojej mamy - Joli). nie które przepisy są stare, nawet nie piszę z jakiej gazety, czasopisma, etc. - nie mam możliwości podania źródła, przypisu.

wiem, ze to jest informacja - jak podasz źródło(czasopismo, stronę www, etc.) - już nie jest plagiat.

ps.
Czy będę dodawać przepisy, czy nie to już jest moja osobista sprawa.

caroline1983
Droga cisowianko zacznij od czytania ze zrozumieniem tego co sama napisałaś czyli "zawsze na uczelni powtarzali, prawa autorskie dotyczą informacji umieszczanych w internecie, gazetach, w pracach magisterskich". Otóż informacja jest również przepis.

I dla Twojej informacji - większość z prawdziwych miłośników gotowania właśnie te przepisy wymysla (nie mówie tu o kopiarzach). I nie zdodzę sie z Pinky (jak mniemam jest to twój maż, bo w pierwszym poście napisał że pisze na prośbę swojej żony), że można sobie kopiowac cudze teksty.

Piszesz o szkole która uczyłaby tworzyc przepisy..... Nie ma czegos takiego. Albo sama cos ugotujesz i to opiszesz na swój sposób (czyli to juz może byc utwór), albo daj sobie spokój ze wstawianiem przepisów.

zmieniono 1 raz (ostatnio 14 kwi 2011 15:49 przez caroline1983)

cisowianka20
tutaj na forum tylko słyszę przepisy prawa autorskiego. ja wszystkie prawa jakie tylko są i istnieją w Polsce znam dobrze - miałam je na uczelni. zawsze na uczelni powtarzali, prawa autorskie dotyczą informacji umieszczanych w internecie, gazetach, w pracach magisterskich - zawsze trzeba podawać źródło i wtedy to nie jest plagiat. nigdy nie było mowy o gotowaniu. nie wyobrażam sobie, żeby wymyślać jakieś potrawy z głowy ktoś był z tego powodu zadowolony. nie ważne czy to będzie dobre czy nie. dziwny sposób myślenia.

cisowianka20
dla mnie powinna powstać w internecie szkoła online gotowania i tworzenia swoich przepisów. wtedy nowe osoby, które nie mają zielonego pojęcia przy np. tworzeniu swoimi słowami przepisów by się tego nauczyły.

Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Babciagramolka
Pinky napisał(a):

Tyle ze ten kazus opisuje sytuacje kiedy zostaly wziete przepisy wraz ze zdjeciami i z tego powodu po zgloszeniu jako host provider interia byla zmuszona usunac przepisy (ale tylko te ktore zostaly zgloszone)

Nie prawda - sprawa dotyczyła zarówno przepisów jak i zdjęć , jak i przepisów ze zdjęciami ( w myśl zrozumienia Prawa Autorskiego zdjęcie i tekst są taki samym utworem autorskim i nie ma różnicy czy przywłaszczy się tekst czy zdjęcie ) . W tekście artykułu wyraźnie jest mowa , że sprawa dotyczyła zarówno tekstów jak i zdjęć ,,.... Interia uruchomiła "nowy serwis", w którym pojawiały się przepisy kulinarne czyjegoś autorstwa. Nie tylko zresztą przepisy, ale też zdjęcia. Właśnie w tym był problem - autorzy, których przepisy i zdjęcia zasilały nowy serwis Interii, byli oburzeni...,,, ( http://prawo.vagla.pl/node/7564 )

Odpowiedz na/ edytuj Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu