Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

msewka
  • msewka

  • Posty: 4190
  • Przepisy: 607
  • Artykuły: 0
A.B. napisał(a):

Znaczy kolejna naleweczka PROCENTUJE,super

Zimą to chyba do AA wstąpię.A te kwiateczki to z własnego ogródka? Powąchać by się chciało,tak ładnie wyglądają.U mnie napawałam się maciejką przed odjazdem z działki, ale komarzyce zwąchały mnie i musiałam zwiewać,bo nie wzięłam z domu Off-a.

Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

A.B.
  • A.B.

  • Posty: 1458
  • Przepisy: 259
  • Artykuły: 3
Znaczy kolejna naleweczka PROCENTUJE,super
obrazek

Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

msewka
  • msewka

  • Posty: 4190
  • Przepisy: 607
  • Artykuły: 0
A ja właśnie wróciłam z działki.Wyszłam do pracy o 8-ej rano i teraz dotarłam do domu po ciężkiej harówce.Zrobiłam mianowicie 20 słoików dżemu wiśniowego,który musiałam gotować na 2 razy,bo nie miałam na miejscu tak dużego garnka,żeby pomieścić na raz.A później dorabialiśmy wodą nalewkę wiśniową,której też wyszło 20 butelek o różnej pojemności tj. cześc 0,7l a część 0,5l.A mi od próbowania lekko się kręci w głowie.Mąż prowadził,więc to ja byłam królikiem doświadczalnym.Ale dobre było,he,he

Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

A.B.
  • A.B.

  • Posty: 1458
  • Przepisy: 259
  • Artykuły: 3
Moja teściowa,robi mirabelki w następujący sposób,po umyciu zasypuje cukrem 1:1,następnie gotuje na minimalnym ogniu,przez pół godziny i po lekkim przestudzeniu przeciera przez sito.Trochę pracowity,ale bardzo smaczny.Niestety trzeba wekować,ale smak jest tego wart.Ja dodaję mniej cukru,bo lubię kwaśny posmak tych owoców.

Odp: Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

teresa.rembiesa
Sarenka napisał(a):

Mirabelki wyzwalaja kwasna nutke tak?

Tak

Odp: Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Teresa, dobra rada, przyda się bo lubię mięsko z owocową nutką

Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

Sarenka
  • Sarenka

  • Posty: 3284
  • Przepisy: 571
  • Artykuły: 1
Mirabelki wyzwalaja kwasna nutke tak?

Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

teresa.rembiesa
Ja mirabelki mrożę i jak robię sos np z królika czy gulasz to daje 4-5 mirabelek i sos jest naprawdę super.

Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

Sarenka
  • Sarenka

  • Posty: 3284
  • Przepisy: 571
  • Artykuły: 1
Dzieki wielkie za przepis na dzemik i za sosik do mies. Tak sie sklada, ze jestem zwolenniczka kwasnego smaku - wyjatkiem jest ocet - i bedac dzieckiem, wypijalam wszystkie zapasy kompotów z mirabelek, i to bez dodawania cukru! Bardzo mi Pyzo pomoglas, zaoszczedzilam czas na szukanie przepisów i wiem, ze przepisy, ktore juz mam, sa z pewnego zrodla

Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
na 1 kg wydrylowanych śliweczek wystarczą 2 szklanki cukru, pogotować to-to a pół godzinki. Mirabelki mają dużo pektyny i dżemik nie jest za rzadki, ale to dość kwaśne owoce i ja używałam takiego dżemu do przekładania ciasta. No chyba, że dać więcej cukru żeby się nie krzywić.
I znalazłam z necie taki przepis, ale sama jeszcze nie robiłam:

"SOS DO MIĘS Z MIRABELEK.

Składniki:
0,5 kg mirabelek, 5 ząbków czosnku, szczypta mielonego cynamonu, curry, ostrej papryki i utłuczonych goździków, pół łyżeczki utłuczonej kolendry, gałka muszkatołowa, sól, cukier do smaku

Wykonanie:
Mirabelki umyć, włożyć do rondla, zalać odrobiną wody.
Ugotować i przetrzeć prze sitko.
Dodać roztarty z solą czosnek, kolendrę, oraz pozostałe przyprawy (gałkę muszkatołową utrzeć).
Doprawić solą i cukrem, chwilę pogotować."

może być dobre...

Odpowiedz na/ edytuj Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P