MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Francuska zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa cebulowa na białym winie i masełku.

Francuska zupa cebulowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuska zupa cebulowa

 

  • 4 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml bulionu

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa
Cebulę obieramy, kroimy na połówki i kroimy na plasterki. Suche skórki z cebuli warto zachować w szczelnym pojemniku na Wielkanoc do gotowania barwionych na czerwono jajek. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę, dodajemy pół łyżeczki cukru trzcinowego i dusimy przez 45 minut często mieszając. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i łyżeczkę suszonego tymianku. Dolewamy 150 ml wytrawnego białego wina i odparowujemy przez około 20 minut. Po tym czasie połowę cebuli rozdrabniamy w blenderze na gładką masę. Wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy 500 ml bulionu. Gotujemy kolejne 20 minut. Tuż przed końcem gotowania dodajemy 3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu. Zupęcebulową podajemy z grzankami serowymi. Możemy też trochę sera wrzucić do gorącej zupy, żeby przyjemnie się ciągnął.
Francuska zupa cebulowa
Cebulę dusimy na maśle z dodatkiem oliwy i cukru
Francuska zupa cebulowa
Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i tymianek
Francuska zupa cebulowa
Dodajemy większy kieliszek białego wina, około 150 ml
Francuska zupa cebulowa
Połowę cebuli miksujemy i dodajemy pół litra bulionu

Tagi:

cebula