Sposób przygotowania:
Francuska zupa cebulowa
Cebulę obieramy, kroimy na połówki i kroimy na plasterki. Suche skórki z cebuli warto zachować w szczelnym pojemniku na Wielkanoc do gotowania barwionych na czerwono jajek. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę, dodajemy pół łyżeczki cukru trzcinowego i dusimy przez 45 minut często mieszając. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i łyżeczkę suszonego tymianku. Dolewamy 150 ml wytrawnego białego wina i odparowujemy przez około 20 minut. Po tym czasie połowę cebuli rozdrabniamy w blenderze na gładką masę. Wrzucamy z powrotem do garnka i dodajemy 500 ml bulionu. Gotujemy kolejne 20 minut. Tuż przed końcem gotowania dodajemy 3 szczypty świeżo zmielonego pieprzu. Zupęcebulową podajemy z grzankami serowymi. Możemy też trochę sera wrzucić do gorącej zupy, żeby przyjemnie się ciągnął.