Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Tradycyjna francuska zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa smakuje jak jedzona na ulicach Paryża

Tradycyjna francuska zupa cebulowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjna francuska zupa cebulowa

 

  • 4 duże cebule
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki majeranku
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • 4 kromki bagietki
  • Twardy słony ser np conte
  • 4 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Tradycyjna francuska zupa cebulowa
Cebule kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Resztę masła użyjemy w późniejszym czasie smażenia. Na patelnie wrzucamy cebulę i na bardzo małym ogniu karmelizujemy ją. W między czasie gdy potrzeba dodajemy więcej masła. Procesu tego nie warto przyśpieszać gdyż cebula nie może nam się przypalić bo zupa będzie goszka. Po ok 30-50 minutach cebula nabierze kolor podobny do białej czekolady. Cebule doprawiamy majerankiem zwiększamy ogień i po 1-2 minutach wlewamy wino. Całość gotujemy razem ok 5 minut aby alkohol wyparował. Bulion wołowy gotujemy i ciepły wlewamy na patelnie z cebulą i winem i gotujemy ok pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni najlepiej włączając funkcje grilla bez termoobiegu. Jeżeli mamy świeżą bagietkę kromki możemy włożyć i wysuszyć w nagrzewającym się piekarniku. Ser trzemy na tarce. Zupę przelewamy do bulionetek przeznaczonych do zapiekania. Na wierch kładziemy ok 2 kromki suchej bagietki i posypujemy serem. Szybko wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się zarumieni. Smacznego.
Tradycyjna francuska zupa cebulowa
Cebulę tniemy na pióra i karmelizujemy na maśle
Tradycyjna francuska zupa cebulowa
Gdy cebula nabierze koloru doprawiamy ją majerankiem
Tradycyjna francuska zupa cebulowa
Do cebuli dodajemy wino i odparowywujemy alkohol
Tradycyjna francuska zupa cebulowa
Zupę zapiekamy z żółtym tartym serem np conte

Tagi:

sery ser cebula