Sposób przygotowania:
Tradycyjna francuska zupa cebulowa
Cebule kroimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Resztę masła użyjemy w późniejszym czasie smażenia. Na patelnie wrzucamy cebulę i na bardzo małym ogniu karmelizujemy ją. W między czasie gdy potrzeba dodajemy więcej masła. Procesu tego nie warto przyśpieszać gdyż cebula nie może nam się przypalić bo zupa będzie goszka. Po ok 30-50 minutach cebula nabierze kolor podobny do białej czekolady. Cebule doprawiamy majerankiem zwiększamy ogień i po 1-2 minutach wlewamy wino. Całość gotujemy razem ok 5 minut aby alkohol wyparował. Bulion wołowy gotujemy i ciepły wlewamy na patelnie z cebulą i winem i gotujemy ok pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni najlepiej włączając funkcje grilla bez termoobiegu. Jeżeli mamy świeżą bagietkę kromki możemy włożyć i wysuszyć w nagrzewającym się piekarniku. Ser trzemy na tarce. Zupę przelewamy do bulionetek przeznaczonych do zapiekania. Na wierch kładziemy ok 2 kromki suchej bagietki i posypujemy serem. Szybko wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się zarumieni. Smacznego.