neftide

neftide

Kucharz
[Przepisów: 4]

Francuska zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, rozgrzewająca zupa. Serwowana z grzankami i roztopionym żółtym serem. Prosta i rozgrzewająca!

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

Francuska zupa cebulowa

 

  • 100 g masła
  • 5 cebul, pokrojonych w krążki
  • Łyżka mąki
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 l wrzącej wody (lub bulionu)
  • Łyżeczka cukru
  • Mała bagietka, pokrojona na 12 kawałków
  • 150 g żółtego sera
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa
Nagrzać piekarnik do 180 C. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i dusić przez 5 min (nie rumienić). Dodać sól i pieprz. Gotować kolejne 20 minut. W międzyczasie rozsypać mąkę na papierze do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok 10 minut, aż stanie się jasnobrązowa. Dodać mąkę do cebuli, wlać wino i jedną trzecią wody (bulionu), wymieszać i dodać resztę wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kolejne 15 minut. Doprawić do smaku, dodać cukier. Na kawałki bagietki położyć tarty ser i piec ok 3-4 minuty, aż ser się roztopi i lekko zbrązowieje. Zupę serwować z grzankami. Smacznego!

Tagi:

sery ser cebula