Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Francuska zupa cebulowa a`la Igraszki Losu

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszna, aromatyczna, gęsta, cudowna zupa cebulowa z pysznymi serowymi grzankami idealna na obiad i kolację, polecam.

Francuska zupa cebulowa a`la Igraszki Losu

Składniki:

Francuska zupa cebulowa a`la Igraszki Losu

 

  • 1-2 łyżki masła
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • około 1,5 litra domowego bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 4-6 kromek bagietki
  • 4-6 plasterków żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Francuska zupa cebulowa a`la Igraszki Losu
Masło rozpuszczamy w garnku dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i smażymy na wolnym ogniu około 30 minut.

Kiedy cebula zmięknie i delikatnie się zarumieni dodajemy cukier, posiekany czosnek i tymianek i smażymy kolejne 30 minut.

Do zarumienionej mocno cebuli wlewamy wino i bulion i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Bagietkę smarujemy czosnkiem, na każdej kromce kładziemy plasterek sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut lub do momentu rozpuszczenia się sera.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę serwujemy z serowo-czosnkowymi grzankami, smacznego ; ) 


Tagi:

zupa