migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Naszła mnie ochota na zupkę cebulową więc zrobiłam sobie taką swoją wersję. Dodałam do niej kluseczki tarte. Wyszła na prawdę pyszna i bardzo nam smakowała.

Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami

 

  • 700 g cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1,7 l bulionu
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 1 szklanka kluseczek tartych

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami
Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko brązowej barwy ale żeby się nie przypaliła.

Następnie podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut.

Potem dodać tarte kluski i gotowac jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolac nieco bulionu.
Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami
Cebulę obrać a następnie pokroić w półplastry.
Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami
Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko brązowej barwy ale żeby się nie przypaliła.
Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami
Następnie podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe.
Zupa cebulowa z tartymi kluseczkami
Potem dodać tarte kluski i gotowac jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie.

Tagi:

cebula