2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1488]

Schab w zupie cebulowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Schab pod kołderką francuskiej zupy cebulowej,z dodatkiem pora i dużą ilością sera żółtego,pysznie i prosto na obiad.

Schab w zupie cebulowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w zupie cebulowej

 

  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 1 cebula
  • por
  • 500 ml słodkiej śmietanki 22%
  • 1 torebka francuskiej zupy cebulowej
  • 100 g sera żółtego np goudy
  • 100 g rolady ustrzyckiej
  • 1 łyżka masła
  • czubryca zielona do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • szczypiorek cienki lub prażona cebula do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Schab w zupie cebulowej
Plastry umytego schabu lekko rozbić ,oprószyć solą i pieprzem do smaku,odstawić na 15 minut. Cebulę i por pokroić w pół krążki.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem ułożyć na dnie cebulę następnie plastry mięsa,przykryć warstwą pokrojonego pora. Śmietankę roztrzepać w misce razem z zupą cebulową i szczyptą czubrycy do smaku,zalać mieszanką mięso,przykryć dwoma rodzajami startego sera żółtego.Wierzch formy przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w temp 180*c.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i przyrumienić ser. Przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem lub prażoną cebulką. Smacznego!
Schab w zupie cebulowej
mięso lekko rozbijamy solimy i posypujemy pieprzem
Schab w zupie cebulowej
układamy warstwowo w naczyniu mięso i warzywa
Schab w zupie cebulowej
zupę cebulową roztrzepujemy ze śmietanką słodką
Schab w zupie cebulowej
zalewamy zapiekankę i posypujemy startym serem pieczemy