kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Zupa cebulowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie przepadam za cebulą, jednak tę zupę mimo dużej ilości cebuli, chętnie zjadam. Cebula jest ugotowana toteż jej smak nie jest bardzo intensywny.

Zupa   cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 2 większe cebule
  • 1 duża marchewka
  • 2 pietruszki (lub 1 pietruszka, 1 seler)
  • 150 g śmietany
  • 1.2 kostki rosołowej
  • sól
  • natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
1. Jarzyny pokroić w słupki i gotować wraz z połową kostki rosołowej i łyżeczką soli. Cebulę pokroić w piórka i gotować w osobnym garnku w niezbyt dużej ilości wody.

2. Gdy warzywa i cebula będą miękkie, cebulę odcedzić i dodać zupy. Całość zblendować.

3. Zblendowaną zupę zagotować, dodać śmietanę rozmieszaną z łyżką wody, doprawić do smaku koperkiem lub pietruszką. Podawać z grzankami lub chlebem.